Υγεία & Διατροφή

Οι πρώτες συνταγές για θεραπεία πόνου με φαρμακευτική κάνναβη χορηγήθηκαν από το Ιατρείο Πόνου του Παπαγεωργίου

Πρόσβαση στη θεραπεία του πόνου με τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβής έχουν πλέον οι ασθενείς μέσω του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Οι πρώτες συνταγές για χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης χορηγήθηκαν  σε 55χρονο και σε 60χρονη που ταλαιπωρούνταν από νευροπαθητικό πόνο και δεν μπορούσαν να ανακουφιστούν με τις συμβατικές θεραπείες. Το κόστος της θεραπείας βαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή, αφού η προμήθεια τόσο του ατμοποιητή όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από: νευρική βλάβη, «μέλος φάντασμα», νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία, που δεν ανταποκρίνονται όμως στις συμβατικές θεραπείες. Επίσης χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού», επισημαίνει η αναπληρώτρια συντονίστρια διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Ελένη Κοράκη.

Η φαρμακευτική κάνναβη διατίθεται σε μορφή ολόκληρων ξηρών ανθέων φυτού κάνναβης προς εισπνοή και περιέχει τις δραστικές ουσίες Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD).

Σύμφωνα με την κ. Κοράκη τα κανναβινοειδή ατμοποιούνται με τη χρήση του ατμοποιητή, μιας ειδικής συσκευής που επιτρέπει την εισπνοή ενώσεων κάνναβης χωρίς την καύση που σχετίζεται με το κάπνισμα. Μπορούν έτσι να προσφέρουν έως και τέσσερις ώρες ανακούφισης από τους πόνους. Η επιλογή της σωστής δόσης είναι μια διαδικασία που ορίζεται, βήμα προς βήμα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, σε συνεργασία με τον γιατρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τις συμβατικές θεραπείες, χωρίς όμως να έχουν ανακουφιστεί από χρόνιους πόνους, μπορούν να απευθυνθούν στο Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, κλείνοντας ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 14741. Κατά την επίσκεψη του ασθενή, εξετάζεται ο πλήρης ιατρικός του φάκελος, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα, σε συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Κάνναβη & Επεμβατικές Τεχνικές στο Χρόνιο Πόνο – Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;», το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου 2024, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Στην εκδήλωση, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι επαγγελματίες υγείας θα ενημερωθούν για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και άλλων θεραπευτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, ενώ θα συμμετάσχουν και σε κλινικά σεμινάρια. Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης (αναισθησιολόγους, νευρολόγους, παθολόγους με εξειδίκευση στην ογκολογία και τη λοιμωξιολογία και ρευματολόγους) και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗΣΥΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button