Κόσμος

«Ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας – Galaksias.com

Μια νέα εποχή ξεκινά για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας με την απευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάης – Αθήνας. 

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε «ορόσημο» το βήμα αυτό σε ειδική εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σιάο Τζουντσενγκ, και ο πρόεδρος της Juneyao Air, Γουανγκ Τζιουντζιν.

Τόνισε, δε, πως η έναρξη των απευθείας πτήσεων που συνδέουν τη Σαγκάη και την Αθήνα, σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και από τις δύο πλευρές.

Τους δύο λαούς συνδέουν πολιτισμικά και πνευματικά στοιχεία, με την υπουργό να αναφέρεται στον Νίκο Καζαντζάκη, που κατανόησε την Κίνα και τον πολιτισμό της, όσο λίγοι, αλλά και που αγαπήθηκε στην Κίνα σε σημείο που οι Κινέζοι φίλοι του έργου του τον ονόμασαν τον «Έλληνα Λου Σουν (Lu Xun)», από το συγγραφικό ψευδώνυμο του σημαντικότερου ίσως κινέζου συγγραφέα του εικοστού αιώνα, τον οποίο ονομάζουν «Κινέζο Καζαντζάκη».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το σημείο συνάντησης του ελληνικού και του κινεζικού πνεύματος συμπυκνώνεται, στη διαπίστωση του Καζαντζάκη, στο ταξιδιωτικό του αφήγημα για την Κίνα:

«Ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: το φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής».

Μεταξύ των δύο χωρών συμφωνήθηκε ένα σχέδιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού πριν από 11 χρόνια, με την έναρξη των απευθείας πτήσεων από τη Σαγκάη προς την Αθήνα, θα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη φιλία, την κατανόηση τη συνεργασία και βεβαίως για τα ταξίδια ανάμεσά στην Ελλάδα και την Κίνα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button