Επικαιρότητα

Κάπα Research: Πρώτη με 30,3% η ΝΔ – Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Στο πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 απαντά δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε στις 25-28 Ιουνίου.

Στην δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 30,3% και προηγείται με διαφορά 16,8 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, από τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί με 13,5%. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με ποσοστό 12,2%.

Πρωταρχικό πρόβλημα παραμένει το κόστος διαβίωσης και ακολουθεί η Υγεία, ενώ οι πολίτες λαμβάνουν θέση και στις πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα, για τον Αλέξη Τσίπρα, η πλειοψηφία 47% πιστεύει ότι πρέπει να μείνει στα μετόπισθεν της πολιτικής και να βοηθήσει τη χώρα όπως μπορεί ως πρώην πρωθυπουργός. Για την συνεργασία ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ «ναι» λέει το 39% και «όχι» το 53%.

Στο ερώτημα εάν κινούμαστε προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση και σε ποιους τομείς πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 60% προς τη λάθος κατεύθυνση και 38% προς την σωστή.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στο ερώτημα σε ποιον ή ποιους από τους παρακάτω τομείς θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, οι πολίτες σε ποσοστό 65% στο κόστος διαβίωση και ακολουθεί η Υγεία με ποσοστό 50%. Ακολουθούν η Εγκληματικότητα – ασφάλεια του πολίτη, η Οικονομία και το Κοινωνικό κράτος.

Capture1.png

Σε ότι αφορά την επανεκλογή της Πρόέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 28% ότι είναι σύμφωνοι με την επανεκλογή της, και σε ποσοστό 61% ότι διαφωνούν.

Capture2.png

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, οι πολίτες σε ποσοστό 25% δηλώνουν ότι επιθυμούν να παραμείνει στην ηγεσία, ενώ το 51% θέλει να εκλεγεί άλλο πρόσωπο.

Capture3.png

Για τις εσωκοματικες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες λένε ότι οι εκλογές για την
προεδρία του κόμματος πρέπει να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2024 σε ποσοστό 47% και ενα ποσοστό 41% λέι ότι οι εκλογές για την
προεδρία του κόμματος πρέπει να διεξαχθούν το 2025 όπως ορίζει το
καταστατικό.

Capture4.png

Το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Για το αν πρέπει να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και να κατέβουν μαζί στις επόμενες εθνικές εκλογές, απαντούν «ναι» σε ποσοστό 39% και «όχι» σε ποσοστό 53%. Ενώ το πόσο πιθανό θεωρούν να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και να κατέβουν μαζί στις επόμενες εθνικές εκλογές, τα ποσοστά αντίστοιχα είναι 20% θετικά και 74% αρνητικά.

Capture5.png
Capture7.png

Για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

ΤΣτην ερώτηση τι πρέπει να κάνει, ο Αλέξης Τσίπρας από δω και στο εξής, ένα 47% απαντά πως πρέι να μείνει στα μετόπισθεν της πολιτικής και να βοηθήσει τη χώρα
όπως μπορεί ως πρώην πρωθυπουργός, ένα 14% να ενισχύσει όσο μπορεί τον
ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη και ένα 26% να προσπαθήσει να οικοδομήσει ένα νέο σχήμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Capture8.png

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών διαμορφώνεται ως εξής:

1720203403487-74562503-Capture8.png

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 9%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7% και ο «κανένας» με 37%.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έρχεται πρώτη με 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,5%, και με 12,2% το ΠΑΣΟΚ

Capture9.png

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button