Υγεία & Διατροφή

Αναζητείται συμβιβασμός για μια τελική συμφωνία – Galaksias Portal News

Οι συνομιλίες μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία «συνεχίζονται και βασίζονται πάντα στην εξεύρεση συμβιβασμού», τονίζει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου.

Κληθείς να σχολιάσει το άρθρο των Financial Times (FT) που μιλά για σχέδιο των Βρυξελλών να παγώσει όλη η χρηματοδότηση προς την Ουγγαρία, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός της χώρας, Βικτόρ Όρμπαν, ασκήσει και πάλι βέτο στο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ τονίζει ότι το έγγραφο στο οποίο αναφέρονται οι FT είναι ένα σημείωμα με γενικές πληροφορίες που συντάχθηκε από τη Γραμματεία του Συμβουλίου με δική της ευθύνη και περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση της ουγγρικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει, ακόμη, ότι πρόκειται για ένα τεκμηριωμένο έγγραφο που δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το ΠΔΠ μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων και των ηγετών της ΕΕ και ότι το έγγραφο αυτό «δεν περιγράφει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο σχετικά με το ΠΔΠ και τη Διευκόλυνση της Ουκρανίας, ούτε περιγράφει κάποιο σχέδιο σχετικά με την Ουγγαρία».

Καταλήγοντας, ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει:

«Οι συνομιλίες για το ΠΔΠ συνεχίζονται και βασίζονταν πάντα στην εξεύρεση συμβιβασμού αποδεκτού και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων και των ηγετών της ΕΕ βασίζονται στις αρχές του διαλόγου, της διαβούλευσης και του συμβιβασμού προς το συμφέρον όλων».

Από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, στο οποίο ο Ούγγρος πρωθυπουργός άσκησε βέτο σε ένα νέο πακέτο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία για την τετραετία 2024-2027, οι συζητήσεις με τη Βουδαπέστη είναι τεταμένες. Εν όψει της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ για την εξεύρεση συμβιβασμού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button