ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε αρνητικό έδαφος οι ελληνικές εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας για πρώτη φορά μετά το 2015

Πτώση παρατηρήθηκε στις ελληνικές εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 2023, για πρώτη φορά μετά το 2015, λόγω του πληθωρισμού που προκάλεσε μείωση της ζήτησης για ρούχα στις αγορές των ελληνικών προϊόντων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλου Ασλανίδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επισήμανε ότι «Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το 2015, που έχουμε πτώση στις ελληνικές εξαγωγές. Ο βασικός λόγος είναι ο πληθωρισμός. Έχει περιοριστεί η ζήτηση για ρούχο, καθώς οι καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν πιο ανελαστικές ανάγκες να καλύψουν από το να βάλουν καινούργια ρούχα στη ντουλάπα τους» και συμπλήρωσε ότι η ένδυση – κλωστοϋφαντουργία είναι ο πρώτος κλάδος που υφίσταται την πίεση όταν υπάρχει κάποια κρίση, αλλά και ο πρώτος που ανακάμπτει, με ορμή ελατηρίου, όταν η κατάσταση βελτιωθεί.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψε πέρυσι σημαντική μείωση, κατά 22,8%, και διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ. Το 2022 η αξία τους είχε διαμορφωθεί στα 2,35 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές ενδυμάτων διαμορφώθηκαν σε 859 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 22,5%, ενώ εκείνες της κλωστοϋφαντουργίας «έκλεισαν» στα 509 εκατ., μειωμένες κατά 10,9%. Αισθητή μείωση, κατά 33,4%, σημείωσαν και οι εξαγωγές του βαμβακιού, που διαμορφώθηκαν στα 450 εκατ. ευρώ.

Πάντως, κατά τον κ. Ασλανίδη, η μεγάλη μείωση στην αξία των εξαγωγών βάμβακος δεν σχετίζεται τόσο με ποσότητες, όσο με τιμές. Το 2022 η μέση τιμή στο βαμβάκι ήταν πολύ υψηλή και το 2023 έπεσε κάθετα. Επιπρόσθετα, η Τουρκία που είναι από τους κύριους εισαγωγείς ελληνικού βάμβακος, βιώνοντας και αυτή μειωμένη ζήτηση, επέλεξε να αξιοποιήσει πρώτα τα δικά της αποθέματα βαμβακιού, αντί να κάνει εισαγωγές.

Στην ένδυση, οι εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων αντιπροσωπεύουν το 57% της αξίας εξαγωγών ενδυμάτων. Το 80% της αξίας εξαγωγών ενδυμάτων κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αντίστοιχο ποσοστό για την κλωστοϋφαντουργία ανέρχεται σε 71% και για το βαμβάκι σε 8,5%.

Μείωση καταγράφηκε παράλληλα το 2023 και στις εισαγωγές. Η αξία των εισαγωγών της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ανήλθε σε 3,3 δισ. σημειώνοντας μείωση 9,2%. Η μείωση στις εισαγωγές ενδυμάτων ανήλθε σε ποσοστό 9,4%.

Κατά τον κ. Ασλανίδη, η αρνητική αυτή εικόνα δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά, αλλά γενικά τις αγορές της Ευρώπης.

«Πρόκειται για μια δύσκολη φάση και χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει η ομαλότητα. Ίσως στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 η εικόνα να αρχίσει να ομαλοποιείται, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αλλά και τα επιτόκια, οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσης, σε μια περίοδο που πέραν του πληθωρισμού και άλλοι παράγοντες πιέζουν την ευρωπαϊκή (αλλά και την ελληνική) ένδυση-κλωστοϋφαντουργία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν στερήσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαγωγές δισ. ευρώ προς τη ρωσική αγορά, ο προστατευτισμός στις ΗΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι η μεγάλη κινεζική αγορά «ζητά» κατά κύριο λόγο επώνυμα ρούχα πολυτελείας, τα οποία πχ, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δυσκολία να προσφέρουν, είναι κάποιοι από τους παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Σε αρνητικό έδαφος οι ελληνικές εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας για πρώτη φορά μετά το 2015 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button