ΕνημέρωσηΟικονομία

Πέμπτη σερί «παύση» στα επιτόκια – Έρχονται τρεις μειώσεις μέσα στο 2024 – Galaksias Portal News

Πέμπτη διαδοχική παύση στις αυξομειώσεις των επιτοκίων της πάτησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (20.3.2024), μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης.

Τα επιτόκια της Fed παρέμειναν σε υψηλά δύο δεκαετιών, κυμαινόμενα μεταξύ 5,25% – 5,5%, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούλιο κατά την τελευταία κίνηση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τους αξιωματούχους της αρμόδιας Επιτροπής.

Η Fed ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει μειώσεις στα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη σιγουριά ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%.

Οι αξιωματούχοι της Fed κινούνται προς τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

Για το 2025 αναμένονται ακόμα τρεις μειώσεις, μία λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, και ακόμα τρεις μειώσεις το 2026. Στόχος της είναι το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 2,6%, γεγονός που απαιτεί ακόμα δύο μειώσεις μετά το 2026.

Προβλέψεις για ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμό

Οι αξιωματούχοι της Fed αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος και τώρα προβλέπουν την οικονομία να «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 2,1%, από την εκτίμηση 1,4% τον Δεκέμβριο.

Η πρόβλεψη για το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση στο 4%, ενώ η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό (PCE), όπως μετράται από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκε στο 2,6%, αυξημένη κατά 0,2% από πριν, αλλά ελαφρώς κάτω από το πιο πρόσφατο επίπεδο του 2,8%. Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο ήταν 3,9%.

Οι προοπτικές για το ΑΕΠ αυξήθηκαν επίσης σταδιακά για τα επόμενα δύο χρόνια ενώ ο PCE αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο έως το 2026, όπως και τον Δεκέμβριο.

 

 

 

To άρθρο Fed: Πέμπτη σερί «παύση» στα επιτόκια – Έρχονται τρεις μειώσεις μέσα στο 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button