ΕνημέρωσηΠολιτική

«Στις 13 Μαΐου θα μεταβώ στην Άγκυρα» – Live οι δηλώσεις του από τη Σύνοδο Κορυφής – Galaksias Portal News

Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Πέμπτης (18/4/24).

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τα συμπεράσματα και ως προς Μέση Ανατολή δόθηκε έμφαση στην ανάγκη όλα τα μέρη να εργαστούν έτσι ώστε να αποτρέψουμε κλιμάκωση της κρίσης και επέκταση των συγκρούσεων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής. 

Πέραν της αυτονόητης στήριξης στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση από το Ιράν είναι εξαιρετικά θετική η αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι τέτοια που απαιτεί άμεση κατάπαυση πυρός.

Για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και την Κύπρο αναφέρεται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων σε έναν σταδιακό τρόπο υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος αν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και προφανώς επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Υπάρχει γενικότερη ικανοποίησης και σε Ελλάδα και Κύπρο για τελική διαμόρφωση του κειμένου. Ερωτηθείς για τα θαλάσσια πάρκα και τις αντιδράσεις από την Τουρκία και αν επηρεάζει την επίσκεψή του στην Άγκυρα είπε:

«Οριστικοποιήθηκε για τις 13 Μαΐου η μέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα ανταποδίδοντας επίσκεψη Ερντογάν. Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλασσας και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Τούρκοι υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα».

Δείτε εδώ Live τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, οι 27 ηγέτες συζήτησαν το θέμα της ανταγωνιστικότητας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι πρόκειται για νέες προκλήσεις που θα απασχολήσουν την επόμενη 5ετία τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει μετά τις εκλογές συνδέοντας το θέμα αυτό με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

To άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στις 13 Μαΐου θα μεταβώ στην Άγκυρα» – Live οι δηλώσεις του από τη Σύνοδο Κορυφής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button