ΕνημέρωσηΟικονομία

Απολογισμός δράσης Τελωνείων 2023 – Galaksias Portal News

Σε έξι βασικούς τομείς επικεντρώθηκε η δράση των Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παράλληλα με την ελεγκτική δράση.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Το 2023 συνεχίσαμε με προσήλωση την προσπάθεια διαρκούς αναβάθμισης των επιδόσεων των ελληνικών Τελωνείων με νέα βήματα για τη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων με γρήγορες και απλές τελωνειακές διαδικασίες. Επιδιώξαμε σταθερά διεθνείς συνεργασίες και εξωστρεφή ενημέρωση των φορέων μας. Παράλληλα, εξελίξαμε την επιχειρησιακή ικανότητα της τελωνειακής υπηρεσίας  με εκπαίδευση δυναμικού και εκσυγχρονισμό διωκτικών μέσων για καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους».

Ειδικότερα αναδείχθηκαν οι εξής τομείς:

1. Λειτουργία του νέου Διευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας και προστασίας (ICS R2), με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας της αλυσίδας εφοδιασμού, τη διαθεσιμότητα δεδομένων σε πολλά κράτη μέλη σε πραγματικό χρόνο, και τη συνεργασία για την άμεση ανάλυση κινδύνων και την ανταλλαγή πληροφοριών. 

2. Διευκόλυνση διακίνησης εμπορευμάτων – Ορισμός πράσινων λωρίδων (Green Lanes) σε συνοριακούς σταθμούς ή ολόκληρων συνοριακών σταθμών (πράσινων διαδρόμων). 

3. Ψηφιοποίηση και Απλοποίηση Τελωνειακών Διαδικασιών για τη διευκόλυνση των συναλλαγών και την αποτροπή καταστρατήγησης διατάξεων με πλαστογραφήσεις πιστοποιητικών.

4. Δράσεις ενημέρωσης των Οικονομικών Φορέων για την προώθηση των απλουστευμένων διαδικασιών, του θεσμού του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (ΑΕΟ) και την υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

5. Προμήθεια τεχνολογικά εξελιγμένων Μέσων Δίωξης, εισήγηση νομοθετικού πλαισίου για τη θεσμοθέτησή τους και εκπαίδευση τελωνειακών υπαλλήλων. Μεταξύ των άλλων, η ΑΑΔΕ έχει προμηθευτεί με φορητές κάμερες, γεφυροπλάστιγγες, ειδικά drones, κινητά στρατιωτικού τύπου, x-ray αποσκευή, όπως και με νέα είδη δειγματοληψίας καυσίμων, αλλά και στερεών υλικών κατά τα πρότυπα του εγχειριδίου SAMANCTA. Παράλληλα, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ενοποιημένο σύστημα ομαδικών επικοινωνιών της Αίθουσας Επιχειρήσεων και θεσμοθετήθηκε στον Τελωνειακό Κώδικα η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή και καταγραφή ήχου ή και εικόνας, για τη διαπίστωση παραβάσεων της τελωνειακής νομοθεσίας και ποινικών αδικημάτων στο πλαίσιο της διενέργειας τελωνειακών ελέγχων.

6. Αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την απαλλαγή από ΦΠΑ  κατά την εισαγωγή αγαθών, για την αντιμετώπιση φαινομένων μη συμμόρφωσης – υποτιμολόγησης εμπορευμάτων και των επακόλουθων συνθηκών άνισου ανταγωνισμού και απώλειας εσόδων από δασμούς και φόρους, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τη χώρα μας.

Απολογιστικά στοιχεία τελωνειακών ελέγχων 2023

Εντός του 2023, διενεργήθηκαν 97.600 τελωνειακοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 193.590.427 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση συνολικού πλήθος ελέγχων 5,8% και βεβαιωμένων ποσών αλκοολούχων και καυσίμων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Ενδεικτικά αναφέρεται η δέσμευση παράνομων διαλυτών με πάνω από 550.000 ευρώ διαφυγόντες δασμούς και φόρους, μια τελωνειακή ελεγκτική επιτυχία που προήλθε από αξιοποίηση  πληροφοριών διακρατικής επιχειρησιακής δράσης για την καταπολέμηση της νοθείας υγρών καυσίμων.

Ελεγκτικές επιτυχίες τελωνείων (Δ’ Τρίμηνο)

α. Αδήλωτα ρευστά διαθέσιμα

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση σημαντικών χρηματικών ποσών προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ενώ δεν είχαν δηλωθεί στο Τελωνείο εντοπίστηκαν:

  • 17.000,00 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από την Κωνσταντινούπολη,  
  • 48.500,00 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από τα Τίρανα,
  • 4.500,00 ευρώ και 22.200,00 δολάρια σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από το Ντουμπάι,
  • 38.000,00 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από την Κωνσταντινούπολη,
  • 76.200 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από τον Λίβανο.

Τα ανωτέρω χρηματικά ποσά δεσμεύτηκαν για περαιτέρω έλεγχο κατά την προβλεπόμενη διαδικασία και επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 46.507,00 ευρώ και  5.550 δολάρια.

Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ενώ δεν είχαν δηλωθεί στο Τελωνείο, εντοπίστηκαν:

  • 10.310,00 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος αφίχθη από την Κωνσταντινούπολη,
  • 22.065,00 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος αφίχθη από την Κωνσταντινούπολη,
  • 9,000,00USD και 4,705,00 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος αφίχθη από το Τελ Αβίβ,
  • 10.750,00 ευρώ, 1500,00 Dirhams H.A.E. και 42.600,00 ρώσικα ρούβλια σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από την Κωνσταντινούπολη,
  • 34.350,00 ευρώ και 23.700,00 USD δολάρια Αμερικής σε επιβάτη, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη προς την Κωνσταντινούπολη.

Τα χρηματικά ποσά, που, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων, δεν δηλώθηκαν στο Τελωνείο, δεσμεύθηκαν και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Πέραν αυτών, στο Τελωνείο Κήπων, κατά την διενέργεια ελέγχου λεωφορείου Ελληνικών Αρχών, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο τακτικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, κατά την είσοδο στη χώρα μας από την Τουρκία, ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν το χρηματικό ποσό των 263.300,00 ευρώ και 10 χρυσές λίρες. Το ανωτέρω ποσό δεσμεύτηκε και επιβλήθηκε στον οδηγό του λεωφορείου πρόστιμο 68.463,00 ευρώ.

β. Λαθραία καπνικά προϊόντα

1. Τρία εμπορευματοκιβώτια που επιχειρήθηκε να εισαχθούν στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά από την Τουρκία και την Ινδία και περιείχαν λαθραία τσιγάρα και βιομηχανοποιημένο καπνό κατασχέθηκαν από τελωνειακούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ, με τους αναλογούντες δασμούς και φόρους να ανέρχονται στα 8.481.829,94 ευρώ. Ο εντοπισμός των ύποπτων εμπορευματοκιβωτίων έγινε, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ) της ΑΑΔΕ, με τη χρήση συστήματος X-RAY, που έδωσε ένδειξη πιθανής ύπαρξης καπνικών, καθώς και με βοήθεια του σκύλου ανιχνευτή καπνικών του Τελωνείου «Joline».

2. Ένα εμπορευματοκιβώτιο από το Βιετνάμ, με τελικό παραλήπτη εταιρία στην Ελλάδα, που αντί για το δηλωμένο εμπόρευμα, που αναφερόταν ως σανδάλια, περιείχε 6.500.000 τεμάχια τσιγάρα, στα οποία αναλογούν δασμοί και φόροι ύψους 1.317.357,56 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Αττικής και με τη βοήθεια του σκύλου ανιχνευτή καπνικών Diablo. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις διενεργείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων προσώπων και εταιρειών, καθώς και τυχόν επικείμενων αντίστοιχων εισαγωγών.

3. Κατά τη διάρκεια ελέγχου, τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι ο οδηγός και ο ιδιοκτήτης ενός φορτηγού Σερβικών Αρχών, αποπειράθηκαν να εισαγάγουν στην ΕΕ 1436 κιβώτια με εφτακόσιες δεκαοχτώ χιλιάδες (718.000) πακέτα περιέχοντα δεκατέσσερα εκατομμύρια τριακόσιες εξήντα χιλιάδες τεμάχια (14.360.000) τσιγάρα, με σήματα από διάφορες μάρκες, καταθέτοντας παραστατικό διαμετακόμισης στο Τελωνείο Κακκαβιάς, με δηλωθείσα ως παραλήπτη ανύπαρκτη εταιρεία στην Κύπρο. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι για την ως άνω ποσότητα τσιγάρων που κατασχέθηκε αντιστοιχούν σε 2.802.159,90 ευρώ.

γ. Παράνομα αλκοολούχα προϊόντα και εξοπλισμός απόσταξης

1. Στον εντοπισμό πενήντα ασκών των 20 λίτρων έκαστος, που περιείχαν αλκοολούχο ποτό, συνολικής ποσότητας 1.000 λίτρων, χωρίς άδειες απόσταξης και τιμολόγια – δελτία αποστολής, προέβησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, μετά από έλεγχο στο λιμένι Ακαντιάς της Ρόδου, κατά την άφιξη επιβατικού πλοίου. Η ποσότητα δεσμεύτηκε και διενεργείται έλεγχος ως προς την νομιμότητα παραγωγής και κατοχής.

2. Στον εντοπισμό και τη δέσμευση διακοσίων δέκα (210) λίτρων χύμα αλκοολούχου ποτού, τα οποία αποπειράθηκε να εισάγει στην Ελλάδα επιβάτης λεωφορείου τακτικής γραμμής, με πινακίδες κυκλοφορίας αλβανικών αρχών, προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, μετά από έλεγχο στο Τελωνείο Κακκαβιάς. Όπως  διακριβώθηκε από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία, πρόκειται για αλκοολούχο προϊόν απόσταξης με αλκοολικό τίτλο 48,1%. Οι δε αναλογούντες δασμοί και φόροι  αντιστοιχούν σε 861,36 ευρώ.

3. Σε έλεγχο σε αποθήκη, πλησίον καταστήματος εστίασης, σε απομακρυσμένο ορεινό οικισμό της Ηπείρου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

– Ένας χάλκινος άμβυκας χωρίς άδεια κατοχής και χωρίς ΑΓΜ (λέβητας, καπάκι, ψήκτρα, τόξο) παρασκευής – απόσταξης προϊόντος διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, χωρητικότητας 100 λίτρων, ο οποίος κατά την ώρα του ελέγχου ήταν ανενεργός.

– 1.703,50 λίτρα χύμα – ένυδρα προϊόντος απόσταξης διήμερων μικρών αποσταγματοποιών («προϊόντα απόσταξης»), τα οποία ευρέθησαν εντός μιας μεγάλης δεξαμενής, 3 πλαστικών βαρελιών, 2 δρύινων ξύλινων βαρελιών και 27 γυάλινων φιαλών, για τα οποία δεν επιδείχθηκαν αντίστοιχες άδειες απόσταξης ή άλλο παραστατικό που να δικαιολογεί τη νόμιμη προέλευση, κατοχή και την καταβολή των αναλογούντων σε αυτά δασμών και φόρων.

Αφού ακολούθησαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προσδιορίστηκε ο αλκοολικός βαθμός και στην συνέχεια υπολογίστηκαν από το αρμόδιο Τελωνείο οι αναλογούντες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, στο ύψος των 22.630,10 ευρώ. Κατόπιν εντολής της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, τηρήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και σχηματίσθηκε άμεσα η δικογραφία. Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και προσήχθη ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

δ. Παραποιημένα είδη

1. Ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο Τελωνείο Ελευσίνας έκριναν ως ύποπτο ένα container, προερχόμενο από την Κίνα, με προορισμό την Ελλάδα μέσω Γερμανίας, με δηλωμένο φορτίο χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αφού διενήργησαν φυσικό, καθολικό έλεγχο στα εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε, αντί για χριστουγεννιάτικα στολίδια, εντόπισαν 290.268 τεμάχια κινέζικων, παραποιημένων προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν.

Ειδικότερα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 288.000 τεμάχια – επαναγεμιζόμενοι αναπτήρες γνωστής εταιρίας
  • 1.510 τεμάχια επώνυμων σκούφων
  • 758 ζεύγη επώνυμων υποδημάτων

Η εκτιμώμενη εμπορική αξία των κατασχεμένων εμπορευμάτων στην αγορά υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ. Τα προϊόντα αυτά θα καταστραφούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις και τα σχετικά πρόστιμα.

2. Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, σε έλεγχο σε εμπορευματοκιβώτιο στο Τελωνείο Γ’ Πειραιά, εντόπισαν και προχώρησαν σε δέσμευση 79.552 τεμαχίων παραποιημένων ρούχων (φόρμες, φούτερ, μπλούζες, παντελόνια κλπ) διαφόρων μαρκών, προέλευσης Κίνας.

ζ. Καύσιμα

Οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ προέβησαν σε σφράγιση επιχείρησης πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή της Νίκαιας. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα του Γενικού Χημείου, το ληφθέν δείγμα βενζίνης αμόλυβδης 100 RON, βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο με βενζίνη αμόλυβδη 95 RON.

Οι υποδομές που σφραγίστηκαν είναι:

  • Μία αντλία και οκτώ ακροσωλήνια
  • Πέντε δεξαμενές καυσίμων
  • Φρεάτιο απομακρυσμένης πλήρωσης

Η ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων κατά το χρόνο του επιτόπιου ελέγχου ήταν litra 140 Βενζίνης ΑΜΟ 100 RON.

To άρθρο ΑΑΔΕ: Απολογισμός δράσης Τελωνείων 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button