Επικαιρότητα

Οργανώνουν τον αγώνα τους οι φοιτητές – Κάλεσμα των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων

Την Τρίτη 30 Γενάρη πραγματοποιήθηκε συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της περιοχής να μπορέσουμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας από καλύτερες θέσεις.

Μετά την συζήτηση που έγινε από δεκάδες φοιτητές και εκλεγμένους συνδικαλιστές (Φ.Σ. Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Σχεδίασης Προϊόντων, Χημικών Μηχανικών Κοζάνης, Δημοτικής, Νηπιαγωγών, Καλών Τεχνών Φλώρινας, Φ.Σ. Καστοριάς) καταλήξαμε σε κοινό ανοιχτό κείμενο αγώνα.

Είμαστε ήδη νικητές! Οι Γενικές Συνελεύσεις που πήραν αγωνιστικές αποφάσεις, οι κινητοποιήσεις , οι καταλήψεις είχαν αποτέλεσμα, αφού η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει θέσει το Νομοσχέδιο σε διαβούλευση. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Δίνουμε μεγάλο μαχητικό αγωνιστικό ραντεβού με στο Μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 8/2 στην Αθήνα μας.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων:

Δευτέρα 5/2

Φ.Σ. Χημικών Μηχανικών 13.00, Αιθ. ΒΠ3_10

Φ.Σ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων 11.00 Αιθ. 1306

ΦΣ Καστοριάς 17:30, Αμφιθέατρο

Τρίτη 6/2

Μηχανολόγοι 11.30 ΑΠ3_8

ΗΜΜΥ 12.00 ΑΠ1_12

ΠΤΔΕ 13.30 ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1

ΤΕΕΤ 14.00 ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/2

ΠΤΝ 17.00 ΦΟΥΑΓΙΕ

Ακολουθεί το κείμενο που συντάξαμε

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

Οι φοιτητές δείξαμε τη δύναμή μας. Η κυβέρνηση πήρε την απάντησή της και ηττήθηκε. Αντί να φέρει το Νομοσχέδιο στα μέσα Φλεβάρη, όπως ακριβώς υπολόγιζε, την καθυστερήσαμε. Τώρα πιο μαχητικά συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Κόντρα στη καταστολή των εισαγγελικών αρχών, κόντρα στην κυβέρνηση.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος! Συντονιζόμαστε! Θα νικήσουμε!

Οι χιλιάδες φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουμε απορρίψει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική!

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Οι θυσίες που κάναμε για μπορέσουμε να σπουδάσουμε, θα εξισωθούν με τους υπόλοιπους αποφοίτους που θα έχουν προκύψει από πολλά και διαφορετικά προγράμματα σπουδών.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν “πελατεία” τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε. Όσοι μπορούν θα σπουδάζουν στα Ιδιωτικά ενώ όσοι αντέχουν θα σπουδάζουν στα Ιδιωτικά.

Όπου έγινε πράξη, η ιδιωτικοποίηση, έκανες χειρότερη τη ζωή μας. Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ! Όπως με την εγκληματική πολιτική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών.

Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αναγράφει ότι η Εκπαίδευση παρέχεται υποχρεωτικά από το Δημόσιο! Φέρνοντας αυτό το Νομοσχέδιο με το άρθρο 28, ανοίγει η συζήτηση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά και στα μεταπτυχιακά..

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο! Οι φοιτητές έχουμε πείρα από τους αγώνες μας με σημαντικές νίκες του φοιτητικού κινήματος, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη κατάκτηση να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία μας, την αύξηση καρτών σίτισης. Θυμόμαστε τους αγώνες που δώσαμε για να μην

μπει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, γνωρίζουμε για το Νόμο Γιαννάκου-Διαμαντοπούλου που το φοιτητικό κίνημα τον έστειλε στα σκουπίδια.

Έτσι και τώρα οι φοιτητές συντονιζόμαστε, οργανώνουμε τη δράση και δυναμώνουμε τον αγώνα μας.

Μαζί με την εμπορευματοποίηση της παιδείας έρχεται και αυτή των μεταφορών. Την ίδια στιγμή που το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί, με τις τιμές των ενοικίων, του ρεύματος και των τροφίμων να έχουν πάρει φωτιά, έρχεται τώρα και η αύξηση στο ήδη δυσβάσταχτο κόστος των μεταφορών στις αστικές συγκοινωνίες, με το εισιτήριο να φτάνει στα 0,70€ ανά διαδρομή.

Συνολικά η υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκφράζεται σε μια σειρά πλευρές που τις ζούμε καθημερινά. Οι φοιτητές του ΠΔΜ γνωρίζουμε για την υποχρηματοδότηση που υπάρχει στο Ίδρυμά μας, την υποστελέχωση, την ποβαμισμένη φοιτητική μέριμνα. Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, η κατάσταση στις εστίες, οι λιγοστές κάρτες σίτισης που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς φτώχειας, αποδεικνύουν την ανάγκη για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Το Νομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή στις ανάγκες των φοιτητών, αφού η φοιτητική μέριμνα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο πλέον.

Καλούμε όλο το λαό της Δυτικής Μακεδονίας να στηρίξει τον αγώνα μας, τα δεκάδες Μαθητικά Συμβούλια, τα Εργατικά Σωματεία, τους φορείς των εκπαιδευτικών και του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που σπουδάζουμε, μορφωνόμαστε, ανταλλάσσουμε γνώμη. Είναι ο χώρος έκφρασης των ιδεών μας. Στο Πανεπιστήμιο ολοκληρώνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και είναι ο χώρος που μας ετοιμάζει ώστε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας, να κάνουμε πράξη αυτό που πραγματικά αγαπάμε και μας ενδιαφέρει. Σε αυτό το χώρο, θέλουμε να βγαίνουμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες. Δεν υπολογίζουμε το κέρδος των διάφορων επιχειρηματικών κύκλων που θέλουν να πατήσουν πάνω στα όνειρα μας, πάνω στην αγάπη μας για το επάγγελμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Τους γυρνάμε τη πλάτη!! Ή τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας!

Απαιτούμε να πάρουν άμεσα θέση οι Πρυτανικές Αρχές για το Νομοσχέδιο. Διεκδικούμε:

● Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

● Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

● Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!

● Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!

● Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

● Δωρεάν μεταφορά από και προς τη σχολή σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Να εκδοθεί ειδικό κονδύλι από το Δήμο και άλλους φορείς.

Καλούμε σε:

1. Μάζεμα υπογραφων από όλους τους φοιτητές του ΠΔΜ και κατάθεσή τους στο Πρύτανη την Παρασκευή 9/2 στις 12:00 στην Πρυτανεία, στην Πανεπιστημιούπολη της ΖΕΠ 2. Γενικές Συνελεύσεις ώστε να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις.

3. Συμμετοχή όλων στις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια την Πέμπτη 1/2 στις 12:00 στην κεντρική πλατεία της πόλης.

4. Συμμετοχή στη Μεγάλο Πανελλαδικό Παμφοιτητικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8/2 στο Σύνταγμα στις 12:00.

5. Κινητοποίηση στα Δημοτικά Συμβούλια σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας που θα συνεδριάσουν για το ζήτημα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Φ.Σ. Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης

Φ.Σ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Κοζάνης

Φ.Σ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων Κοζάνης

Φ.Σ. Χημικών Μηχανικών Κοζάνης

Φ.Σ. Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας

Φ.Σ. Νηπιαγωγών Φλώρινας

Φ.Σ. Καλών Τεχνών Φλώρινας

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button