Επικαιρότητα

Οι λαοί στη “σκιά” της τρομοκρατίας (ηχητικό) – Galaksias.com

Ο Απόστολος Αποστόλου,  καθηγητής  πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας στα πανεπιστήμια Παντείου, Πάντοβας, Ρώμης, Μιλάνου, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Federiciana Ρώμης, καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με αφορμή το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα, αναλύει γιατί κατά την οπτική του, σε ένα κόσμο γενικευμένης ανασφάλειας, τελικά η  τρομοκρατία έγινε το πιο σύγχρονο όπλο των εξουσιαστών.

 

Εξάλλου η σημερινή παγκοσμιοποίηση η οποία ουσιαστικά προάγει την  αναγέννηση της αυτοκρατορίας και επίσης στηρίζει το ουτοπικό όραμα μιας παγκόσμιας κοινότητας πιστών με ανοιχτά σύνορα,  έχει το ίδιο φαντασιακό συνεχές με την αποεδαφοποίηση του Ισλάμ, που επιθυμεί την αναδιατύπωση μιας φαντασιακής Ούμα. (Στο πρώιμο Ισλάμ υπήρχε η ιδέα της  Ούμα, η οποία  αναφερόταν στην κατάργηση των συνόρων και επίσης στην άποψη ότι όλοι οι λαοί πρέπει να ζουν με το Ισλάμ και όχι με τα έθνη τους.)

Η φονταμενταλιστική επαφή των δύο κόσμων είναι πλέον γεγονός. Κάτω λοιπόν  αυτές τις προϋποθέσεις η ισλαμική τρομοκρατία γίνεται το έργο του απόλυτου τρόμου και της τυφλής βίας για ολόκληρο τον πλανήτη. η ισλαμική  τρομοκρατία έχει πάψει να  διατηρεί ως πρόσχημα τις θρησκευτικές, εθνικές, πολιτιστικές, αντιπαραθέσεις (ας σκεφτεί κανείς  τις κατακτήσεις από το 550 μ.Χ έως τον 12ο αιώνα του ισλαμισμού και θα καταλάβει) λειτουργώντας πλέον (η ισλαμική τρομοκρατία) σήμερα ως μισθοφορικός στρατός μεγάλων δυνάμεων, ή ως εγκληματική οργάνωση επιχειρηματικών λόμπι.

Είναι αλήθεια όμως ότι έχουμε μπει σ’ ένα κόσμο ο οποίος  οργανώνει πολύ εύκολα τη βία και ανατρέπει σε δευτερόλεπτα κάθε αίσθηση σιγουριάς, με πρόθεση να διαμορφώνονται  απόλυτες εξουσίες κάτω από το καθεστώς της βίας και του τρόμου των ασύμμετρων απειλών. Το κριτήριο σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι να διερευνάται ποιος ωφελείται.

Ακούστε το απόσπασμα:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button