Επικαιρότητα

Προθεσμία ενός έτους στους ελεγκτές της εφορίας – Galaksias.com

Η κίνηση αυτή γίνεται με στόχο να μην «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των ελεγκτών φορολογικές υποθέσεις οι οποίες ενδεχομένως να κινδυνεύουν με παραγραφή

Τέλος στους αέναους ελέγχους βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεσμοθετώντας ανώτατο χρονικό όριο για όλες τις υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρης σχεδιάζει αλλαγές για όλους τους φορολογικούς ελέγχους ορίζοντας μέγιστη διάρκεια ενός έτους, ενώ σε σύνθετες υποθέσεις θα επιτρέπεται μία παράταση (έλεγχοι σε πολυεθνικές και ομίλους), το χρονικό όριο της οποίας δεν έχει ακόμα αποφασισθεί.

Η κίνηση αυτή γίνεται με στόχο να μην «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των ελεγκτών φορολογικές υποθέσεις οι οποίες ενδεχομένως να κινδυνεύουν με παραγραφή.

Όπως μεταδίδει η kathimerini.gr, μέγιστη διάρκεια που θέτει το οικονομικό επιτελείο θα επισπεύσει τους ελέγχους, με αποτέλεσμα στο τέλος κάθε χρόνου να μην «τρέχουν» οι εφοριακοί και οι ελεγκτές να κοινοποιούν φύλλα προσδιορισμού φόρου ή ελέγχου.

Παράλληλα, η ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων από τους ελέγχους. Οσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται ένας έλεγχος, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να εισπραχθούν χρήματα από τους ελεγχόμενους στην περίπτωση που τους καταλογισθούν παραβάσεις και πρόστιμα. Διαφορετικά, τα ίχνη χάνονται και αδειάζουν οι λογαριασμοί, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στα ελεγκτικά κέντρα έχουν συσσωρευθεί ή διαφορετικά είναι σε εξέλιξη 22.198 έλεγχοι (στοιχεία Νοεμβρίου 2023), ενώ έχουν ολοκληρωθεί 7.760. Αν και το προσωπικό δεν επαρκεί, ωστόσο με τις αλλαγές που θα επέλθουν θα αυξηθούν οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι, ενώ αναμένεται να προστεθούν, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και νέοι ελεγκτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της διάρκειας των ελέγχων. Πλέον τα περισσότερα στοιχεία για τους ελεγχόμενους υπάρχουν, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ο ελεγχόμενος δεν χρειάζεται να προσκομίσει τα βιβλία του.

Στόχος να μην «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των ελεγκτών φορολογικές υποθέσεις οι οποίες ενδεχομένως να κινδυνεύουν με παραγραφή.

Με το σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί προσεχώς θα επανακαθορισθούν οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου και με την έκθεση ελέγχου. Επίσης, αλλαγές προωθούνται και ως προς τον τρόπο επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη φορολογική διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια.

Αλλαγές στην παραγραφή

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων. Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου θα πρέπει να γίνεται πριν από τη λήξη του έτους παραγραφής. Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο εναρμονίζει τη φορολογική νομοθεσία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σήμερα, ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών ορίζει ότι η προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων. Ωστόσο το ΣτΕ, όπως προαναφέρθηκε, έκρινε ότι τόσο η έκδοση όσο και η γνωστοποίησή του στον ελεγχόμενο θα πρέπει να γίνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους (που παραγράφονται οι υποθέσεις) και όχι αργότερα. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στο παρελθόν στην παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων καθώς οι φορολογούμενοι λάμβαναν την πράξη προσδιορισμού του φόρου μετά τη λήξη της περιόδου παραγραφής.

Αν και η φορολογική διοίκηση με οδηγία της προς τον ελεγκτικό μηχανισμό τονίζει ότι θα πρέπει να κοινοποιεί στους ελεγχόμενους την πράξη προσδιορισμού του φόρου πριν από την παραγραφή, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να αποστέλλουν τη σχετική πράξη καταλογισμού μετά τον χρόνο παραγραφής της υπόθεσης. Βέβαια, για τις υποθέσεις αυτές οι ελεγχόμενοι δικαιώθηκαν εκ των υστέρων από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία οι υποθέσεις πλέον που δεν έχουν ελεγχθεί παραγράφονται στην πενταετία, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του έτους παραγράφεται η χρήση του 2018 (η χρήση του 2018 δηλώθηκε στην εφορία το 2019).

Για κάποιες άλλες όμως υποθέσεις ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί και στη δεκαετία. Συγκεκριμένα, για όσες περιπτώσεις ο έλεγχος δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες όπως για παράδειγμα εισοδήματα εξωτερικού τα οποία δεν είχαν περάσει ποτέ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και προφανώς δεν έχουν δηλωθεί, μπορούν να ελεγχθούν σε βάθος 10ετίας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button