Επικαιρότητα

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης Μητλιάγκα Ιωάννη – Galaksias.com

Την Παρασκευή 2/2/2024 συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας Φώτης Ζυγούρης και τα μέλη του Σιαμπανόπουλος Κωνσταντίνος και Αλεξανδρίδης Χαράλαμπος με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης κο Μητλιάγκα Ιωάννη, στα πλαίσια των επαφών με τοπικούς εκπροσώπους φορέων και πολιτικών που κάνει ο Σύνδεσμος, με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος της μη εξέτασης αιτημάτων για την έκδοση όρων σύνδεσης των μικρών επενδυτών φωτοβολταϊκών.

Όπως έχουμε αναδείξει, ο εμπαιγμός των μικρών επενδυτών φωτοβολταϊκών στην Δυτική Μακεδονία δεν έχει όρια. Με συνεχείς μεθοδεύσεις η ηγεσία του ΥΠΕΝ οδηγεί στο καλάθι των αχρήστων χιλιάδες αιτήσεις μικρών φωτοβολταϊκών ενώ την ίδια ώρα αδειοδοτεί μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και δεσμεύει μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού χώρου για υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς.

Πιστεύουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα στην μετάβαση και επιθυμούμε την στήριξη όλων των φορέων σ αυτή την προσπάθεια. Μεταφέρουμε την αγωνία των χιλιάδων επενδυτών όσον αφορά την τύχη των αιτημάτων τους και το πάγιο αίτημα της προτεραιοποίησης της εξέτασης αυτών από τον ΑΔΜΗΕ. Η Δυτική Μακεδονία που υπήρξε το ενεργειακό κέντρο της χώρας για αρκετές δεκαετίες θέλει να συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο και στον κλάδο των ΑΠΕ, αλλά με συμμετοχή των μικρών επενδυτών αντισταθμίζοντας έτσι και την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται από την απολιγνιτοποίηση. Η υπεραξία και το οικονομικό αποτύπωμα των επενδύσεων των μικρών φωτοβολταϊκών είναι υπερπολλαπλάσιο αυτού των μεγαλυτέρων έργων. Για τους λόγους αυτούς θέσαμε τα παρακάτω αιτήματα του ΣΕΦΠΕ στον Πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης:

Την διατήρηση της ταρίφας της λειτουργικής ενίσχυσης για τα έργα της Δυτικής Μακεδονίας έως ότου ολοκληρωθούν, με παράλληλη παράταση της δυνατότητας υπογραφής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ,

Την άμεση εξέταση των αιτημάτων των κατηγοριών Γ2 και Γ4 της υπουργικής Απόφασης (συνεξέταση με την κατηγορία Α7)

Την αύξηση του ορίου της κατηγορίας Γ2 της υπουργικής απόφασης στα 1,4 GW από τα 0,4 GW που είναι σήμερα,

Να υπάρξει μέριμνα στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την είσοδο μικρών επενδυτών στα έργα αποθήκευσης.

Απ την πλευρά του ο κος Μητλιάγκας εξέφρασε την υποστήριξή του στα δίκαια αιτήματα του ΣΕΦΠΕ και δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα στην επερχόμενη Διοικητική Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει επί του θέματος, καθώς επίσης θα μεταβιβάσει το αίτημα στην κεντρική πολιτική ηγεσία.

Κοζάνη 3/2/2024

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΦΠΕ Δυτ. Μακ.

Ο πρόεδρος Φώτιος Αθ. Ζυγούρης

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button