ΕνημέρωσηΟικονομία

Το κέντρο της Αθήνας η δημοφιλέστερη περιοχή για ενοικίαση κατοικιών – Galaksias Portal News

Το κέντρο Αθήνας εξακολουθεί να αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για ενοικίαση κατοικιών, με τα Νότια Προάστια να ακολουθούν. Δυναμική επιστροφή, σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία του Spitogatos, έχουν κάνει και τα Βόρεια Προάστια, όπου οι Έλληνες αναζητούν ευρύχωρες κατοικίες προς ενοικίαση. Την ώρα που ζήτηση έχουν ο Δήμος της Θεσσαλονίκης και τα Προάστιά του. Μάλιστα, στην ενοικίαση η εικόνα της προσφοράς εμφανίζεται καλύτερη, συγκριτικά με την πώληση.

Η μεγάλη ζήτηση ωστόσο που υπάρχει για σπίτια προς ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας, έχει μειώσει σημαντικά την προσφορά των διαθέσιμων κατοικιών. Συγκεκριμένα, η προσφορά από το 2019 των διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχει μειωθεί κατά 16%. Αυτό οδήγησε τη μέση τιμή του ενοικίου να διαμορφώνεται σε 10 ευρώ/τ.μ. που είναι και ιστορικό υψηλό για την περιοχή.

Σε δημοφιλείς περιοχές του κέντρου για παράδειγμα όπως είναι τα Εξάρχεια, οι τιμές των ενοικίων από το 2019 αυξήθηκαν κατά 32%. Στις υποβαθμισμένες περιοχές του επίσης καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με πριν από μια πενταετία, καθώς σ’ αυτές παρατηρούνται δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης. Όπως στην περιοχή πέριξ της Λ. Πατησίων όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 30%.

Μεγάλη είναι και η εγχώρια ζήτηση για σπίτια προς ενοικίαση στα Νότια Προάστια, παρά το γεγονός ότι στην εν λόγω περιοχή κυριαρχούν οι ξένοι επενδυτές. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα ωστόσο ξεχωρίζει για την εκτόξευση των τιμών της την τελευταία πενταετία.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Βουλιαγμένη, που θεωρείται η ακριβότερη περιοχή της Αττικής για ενοικίαση, με τη μέση ζητούμενη τιμή να φτάνει τα 18,1 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας αύξηση από το 2019 της τάξεως του 43%.

Στα βόρεια προάστια η προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση μειώθηκε κατά 47% από το 2019, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 31% σε 10,8 ευρώ/τ.μ. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα Βριλήσσια με 62%, ενώ έπονται η Σταμάτα με 61%, η Νέα Πεντέλη με 47%, η Εκάλη με 43% και η Λυκόβρυση επίσης με 43%.

Εστιάζοντας λίγο περισσότερο και στις περιοχές που κεντρίζουν τον ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας, την προτίμηση των Ελλήνων με διαφορά κεντρίζει πάλι το κέντρο της Αθήνας. Το κέντρο, αποτελεί σήμερα την πιο περιζήτητη περιοχή για αγορά κατοικίας καθώς ειδικότερα το γ΄ τρίμηνο πωλήθηκε σημαντικός αριθμός.

Ωστόσο, αν και κατέχει το 24,2% του οικιστικού αποθέματος της Αττικής, ήδη αυτό έχει σημειώσει σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι. Η αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα προς πώληση στο κέντρο δεν αποτελεί καινούργια τάση, ωστόσο φαίνεται να ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου».

Το εν λόγω πρόγραμμα ώθησε αρκετούς νέους 25-39 ετών στην αναζήτηση κατοικίας σε διάφορες περιοχές του κέντρου, στις οποίες υπήρχε προσφορά κατοικιών που πληρούν τις προϋποθέσεις του δανείου. Σε σχέση με τη ζήτηση για αγορά στούντιο στην Ελλάδα, έντονο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε και πάλι στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Νοτίων Προαστίων.

To άρθρο Ακίνητα: Το κέντρο της Αθήνας η δημοφιλέστερη περιοχή για ενοικίαση κατοικιών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button