Κόσμος

Γιατί μπορεί να σωθούμε αν μας χτυπήσει κεραυνός ενώ είμαστε βρεγμένοι – Galaksias.com

Το να είναι κάποιος μούσκεμα μέχρι το κόκκαλο σε μία καταιγίδα δεν το λες και καλό, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι μπορεί κάποιος να σωθεί αν χτυπηθεί από κεραυνό.   

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα μοντέλα ανθρώπινου κεφαλιού έκαναν αναπαράσταση χτυπήματος από κεραυνό αποκαλύπτοντας ότι οι βλάβες ήταν μικρότερες αν ήταν βρεγμένο.

«Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και δεν υπάρχει καταφύγιο, το υγρό δέρμα είναι καλύτερο από το ξηρό δέρμα, επειδή το νερό είναι σαν προστατευτικό επίχρισμα», δήλωσε ο Ρενέ Μαχτς συγγραφέας της μελέτης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ιλμενάου της Γερμανίας. Για να προσθέσει: «Το να βρείτε μια προστατευμένη τοποθεσία και να κάνετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν μικρότερο είναι ασφαλέστερο».

Στη μελέτη τους στην επιθεώρηση Scientific Reports ο Μαχτς και οι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι θεωρητικές έρευνες έχουν υπονοήσει ότι το βρεγμένο δέρμα μπορεί να μειώνει το μέγεθος του ρεύματος που περνά μέσα από το ανθρώπινο σώμα αν το χτυπήσει κεραυνός. Επιπλέον έρευνα έχει δείξει ότι ζώα με βρεγμένο δέρμα έχουν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης τους χτυπήσει κεραυνός.

Ωστόσο, παρέμενε ασαφές πως το νερό στο κεφάλι, μπορεί να επηρεάσει τις επιπτώσεις ενός χτυπήματος από κεραυνό.

Για να μελετήσει το θέμα η ομάδα έφτιαξε δύο τριασδιάστατα ανθρώπινα κεφάλια. Έπειτα τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στα διάφορα στρώματα και στην πλατφόρμα στην οποία είχαν τοποθετηθεί. Ενώ το ένα κεφάλι έμεινε στεγνό το άλλο ψεκάστηκε με ένα διάλυμα που θύμιζε το νερό της βροχής. Κάθε κεφάλι μπήκε σε ένα θάλαμο και έγιναν 10 αναπαραστάσεις χτυπήματος από κεραυνό.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ρεύμα ταξίδεψε στο κεφάλι με κάθε χτύπημα και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, το βρεγμένο κεφάλι είχε κατά 12,5% λιγότερο ρεύμα σε στρώματα του κεφαλιού και 32,5% λιγότερη ενέργεια στο τμήμα του εγκεφάλου, γεγονός που ίσως εξηγεί τις αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης των ζώων που είναι βρεγμένα σε προηγούμενα πειράματα.

Επίσης, το βρεγμένο κεφάλι είχε υποστεί λιγότερες ζημιές. Ωστόσο, όπως, υπογραμμίζουν πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα.

«Μπορεί να διερευνήσουμε το υλικό για ένα βέλτιστο κάλυμμα κεφαλής για την περαιτέρω μείωση του ρεύματος στο κεφάλι. Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τους πεζοπόρους που δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο, λέει ο Μαχτς.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button