Κόσμος

Διαγράφει το χρέος φοιτητικών δανείων ύψους 1,2 δισ. δολαρίων – Galaksias.com

Η απόφαση αυτή αφορά στη διαγραφή του χρέους 153.000 δανειοληπτών, με την προϋπόθεση πως είναι εγγεγραμμένοι σε συγκεκριμένο πρόγραμμα αποπληρωμής και πληρούν ορισμένα κριτήρια, σύμφωνα με το BBC.

Ειδικότερα, πρόκειται για όσους και όσες, είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «Saving on a Valuable Education», στο οποίο κατέβαλαν τη δόση του δανείου για τουλάχιστον 10 χρόνια και που αρχικά δανείστηκαν ποσό ύψους 12.000 δολαρίων (11.071 ευρώ).

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «θα ενισχύσει κυρίως τα κοινοτικά κολέγια και δανειολήπτες με μικρότερα δάνεια, ενώ θα “στρώσει το δρόμο” και σε άλλους να απαλλαγούν από το φοιτητικό χρέος πιο γρήγορα από ποτέ».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα αποπληρωμής, το οποίο δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η μηνιαία δόση υπολογίζεται, με βάση το εισόδημα και το μέγεθος της οικογένειας ενός ατόμου και όχι το υπόλοιπο του δανείου του, σε μια προσπάθεια μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης.

Να σημειωθεί πως, όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «Save» είναι επιλέξιμοι για να απαλλαγούν το δάνειό τους μετά από 20 έως 25 χρόνια πληρωμών.

Το Υπουργείο Παιδείας θα αρχίσει επίσης να επικοινωνεί και με άλλους δανειολήπτες, που μπορεί μεν να πληρούν τις προϋποθέσεις για απαλλαγή, αλλά δεν είναι, δε, εγγεγραμμένοι στο εν λόγω πρόγραμμα.

Διασταυρούμενα «πυρά» Μπάιντεν – Ανώτατου Δικαστηρίου

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν κατά τη θητεία του έχει απαλλάξει από τα φοιτητικά χρέη περίπου 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω εκτελεστικών ενεργειών, που αντιστοιχεί σε ένα χρέος ύψους 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων (127.298.790 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί πως, το ύψος του χρέους των ΗΠΑ λόγω των φοιτητικών δανείων ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,77 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,63 τρισ. ευρώ).

Το 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε στο «στόχαστρο» των Μπάιντεν για υπέρβαση των εξουσιών του σχετικά με τη διαχείριση του φοιτητικού χρέους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button