Επικαιρότητα

Πρώτη συνάντηση των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων του Δήμου Καβάλας με τους καθηγητές του ΔΙΠΑΕ

Με ιδιαίτερη επιτυχία, παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης, η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Καβάλας με τον γενικό τίτλο “Think Tank” Φορέων και Συλλόγων του Δήμου Καβάλας, με τους καθηγητές του ΔΙΠΑΕ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτισμού, Επιστημών και Έμφυλης Βίας, Στέλλας Αργυρίου.

Στην εν λόγω εκδήλωση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι πολλών φορέων της περιοχής μας, οι οποίοι, αφού συνεχάρησαν την κ. Αργυρίου για την προσπάθειά της να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου, παρουσίασαν το περιεχόμενο των δικών τους δράσεων και ενεργειών που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την ψηφιοποίηση των προτάσεων που κατέθεσε ο κάθε φορέας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη βάση συζήτησης για το μέλλον του Δήμου Καβάλας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αλέξης Γούλας, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καβάλας, Χριστίνα Ταβουλτσίδου, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η δημοσιογράφος, Βιβή Σοφιανού.

Οι φορείς που συμμετείχαν στο πρώτο “Think Tank”

  • Γιώργος Θερίου-Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΙΠΑΕ
  • Αύγουστος Τσινάκος-Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ
  • Γιαννούλα Φλώρου-Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΔΙΠΑΕ
  • Νίκος Βόρδος-Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής ΔΙΠΑΕ
  • Ελένη Αποστολίδου-Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ
  • Καλλιόπη Λαδωμένου-Επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Χημείας του ΔΙΠΑΕ
  • Σωτήρης Λαζαρίδης-Πρόεδρος ΤΕΕ ΑΜ-Θ
  • Αθήνα Ιωαννίδου-Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους»
  • Χρύσα Αθανασιάδου-Ερευνήτρια του ΙΝΑΛΕ
  • Άννα Γιοβανιού-Πρόεδρος του Παραρτήματος Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου
  • Μαρία Οικονομίδου-Εκπρόσωπος της Γυναικών Επιστημόνων
  • Θεοδώρα Γλυκοπούλου-Εκπρόσωπος Ένωσης Γυναικών Ελλάδος
  • Μαρίνα Φιλιππίδου-Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας
  • Δέσποινα Ιατρού-Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας
  • Ευαγγελία Δρακονάκη-Δημοτική Σύμβουλος/Μέλος της Επιτροπής της Ισότητας των Φύλων του Δήμου Καβάλας
  • Δέσποινα Δρένου-Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας
  • Σμαρώ Νικολαΐδου-Πρόεδρος Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Δήμου Καβάλας
  • Μαρία Στεργίδου-Ψυχολόγος Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Καβάλας
  • Χριστόφορος Πατέλης-Μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
  • Ιωάννα Χατζηβαρύτη-Πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΝΟΗ για το Παιδί και την Οικογένεια»

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη

Σας καλωσορίζω στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας, η οποία φέρει τον γενικό τίτλο “Think Tank” των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων του Δήμου Καβάλας, με τους καθηγητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας.

Εκτιμώ ότι όσα θα ειπωθούν σήμερα, θα αποτελέσουν μια σταθερή βάση αξιοποίησης όλων των παραγωγικών και επιστημονικών δυνατοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή μας.

Μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας που έχουμε τα τελευταία χρόνια, θα καταφέρουμε βελτιώσουμε το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μας αποτύπωμα.

Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι διάφορους πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, θα φτάσουμε σταδιακά στην υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, που βρίσκονται στο πρόγραμμα των διοικήσεων του Δήμου Καβάλας, αλλά και όλων των πολιτικών ταγών του τόπου μας, εδώ και δεκαετίες. Η προώθηση του συνεδριακού-επιστημονικού τουρισμού, η οποία περιλαμβάνεται στην ατζέντα της σημερινής εκδήλωσης, είναι από πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορεί να αναφέρει κανείς.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχουν θέσεις και προτάσεις που δύναται αφενός μεν να μας κάνουν καλύτερους σε όλα τα επίπεδα και αφετέρου να αλλάξουν, όπου κριθεί αναγκαίο, τον σημερινό προσανατολισμό μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το νέο πλαίσιο ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, πέρα από τις δρομολογημένες παρεμβάσεις της διοίκησης μας, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από τις δικές σας προσεγγίσεις.

Να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτισμού, Επιστημών και Έμφυλης Βίας κυρία Στέλλα Αργυρίου. Περιμένω να σας ακούσω με ενδιαφέρον και προσοχή.

Η ομιλία της Στέλλας Αργυρίου

Αγαπητοί συνεργάτες και επιστημονικοί φορείς της Καβάλας, αγαπητές φίλες και φίλοι. Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη δράση που διοργανώνουμε τιμώντας την Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσίων στην Επιστήμη. Καθώς γιορτάζουμε την επιτυχία και τη συνεισφορά τους, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στη συνδρομή τους όχι μόνο ως επιστημόνων αλλά και ως φορέων ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία.

Θα μου επιτρέψετε το λογοπαίγνιο λόγω Ημέρας αλλά και η Επιστήμη και η Καβάλα είναι θηλυκού γένους. Η Συγχώνευση η Συνεργασία και η Προώθηση, επίσης. Με αυτό στο νου, σας καλώ να συμβάλετε με τις τοποθετήσεις σας, αρχής γενομένης από σήμερα, την αρωγή σας και την επιστημονική σας κατάρτιση, ξεκινώντας από τα 3 καίρια θέματα της σημερινής μας συνάντησης.

Επικείμενη Συγχώνευση Πανεπιστημιακών Σχολών και Μεταφορά Έδρας
Ένα από τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι η επικείμενη συγχώνευση πανεπιστημιακών σχολών που βρίσκονται στην Καβάλα με σχολές που βρίσκονται σε άλλους δήμους, με τη συνεπαγόμενη μεταφορά έδρας εκεί. Αυτή η αλλαγή, μπορεί να επηρεάσει την επιστημονική κοινότητα και την τοπική οικονομία. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με ενότητα και κατανόηση, προσανατολίζοντας την προσπάθειά μας προς την προστασία των συμφερόντων της επιστημονικής μας κοινότητας.

Ευρεία Συνεργασία Επιστημονικών Φορέων
Επιπλέον, σκοπός της σημερινής μας δράσης είναι να προωθήσουμε την ευρεία συνεργασία των επιστημονικών φορέων μας, σε διάφορα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων μας σε τοπικό επίπεδο. Αρχικά, προτείνουμε τη χαρτογράφηση του προσωπικού και του πεδίου δράσης κάθε επιστημονικού φορέα στον κλάδο δραστηριοποίησής του. Γι’ αυτό και στην είσοδο θα βρείτε το σημείο όπου θα σημειώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Αυτή η πρωτοβουλία θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε περισσότερο τις δυνατότητες για συνεργασία και αμοιβαίο όφελος μεταξύ μας, αξιολογώντας και αξιοποιώντας την ομαδική αρωγή και όχι την ατομική συνεισφορά.

Προώθηση του συνεδριακού/επιστημονικού τουρισμού
Η δημιουργικότητα και η επιστήμη αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την ανάπτυξη της κρίσιμης σκέψης και την προώθηση της καινοτομίας. Στόχος μας να εστιάςουμε στην ανάπτυξη και ενίσχυση του δημιουργικού τομέα και των επιστημονικών δραστηριοτήτων της πόλης ως πηγή ανάπτυξης και οικονομικής αναζωογόνησης. Να προωθήσουμε τον συνεδριακό τουρισμό, να δημιουργήσουμε προγράμματα που ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, επιχειρήσεων και πολιτιστικών οργανώσεων, προσφέροντας έτσι νέες δυνατότητες απασχόλησης και ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα και υποστήριξη, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ επιμελητηρίων, του Δήμου και του επιστημονικού δυναμικού της πόλης.

Με αυτά τα θέματα ως εκκίνηση, σε μια πρώτη μεταξύ μας επαφή, προσκαλούμε όλους εσάς, τους επιστημονικούς φορείς της Καβάλας σε μια συστηματική μεταξύ μας επαφή με σκοπό να συνεισφέρουμε , όχι μόνο στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν το Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για να ανοίξουμε το μεταξύ μας κανάλι επικοινωνίας ιδεών. Την δική μας δεξαμενή σκέψης. Με τη συνεργασία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δυναμικό και συνεκτικό επιστημονικό περιβάλλον για την Καβάλα μας. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή.

*Φωτογραφίες: Κώστας Σαραϊδάρης

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button