ΕνημέρωσηΟικονομία

Καμπανάκι “εξοβελισμού” της Γερμανίας από την Ε.Ε. φέρνουν oι αυξανόμενες αποχές του Βερολίνου από τις ψηφοφορίες στις Βρυξέλλες

Μείζον πρόβλημα σε σχέση με τη λειτουργία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τείνει να δημιουργήσει η διάσπαση στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας.

Και αυτό γιατί οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων της γερμανικής κυβέρνησης οδηγουν σε αποχή της Γερμανίας από ψηφοφορίες της ΕΕ, κάτι που πέραν του ότι πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μπορεί να οδηγήσει και σε ματαίωση έγκρισης κοινοτικών οδηγιών.

Κύκλοι της κυβέρνησης, σύμφωνα, με το γερμανικό τύπο, βλέπουν πως η συνέχιση μίας τέτοιας στάσης στα ευρωπαϊκά όργανα αποφάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε “έξοδο” της Γερμανίας από την ΕΕ.

Μάλιστα διαμάχη στη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τη συμπεριφορά ψηφοφορίας για τους νόμους της ΕΕ απειλεί να κλιμακωθεί, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο υπάρχει διαφωνία ή αβεβαιότητα σχετικά με 14 σχέδια της ΕΕ. Αυτό πληροφορήθηκε η Handelsblatt από κυβερνητικούς κύκλους.

Πρόσφατα, οι γερμανικές αποχές γίνονται όλο και πιο συχνές, επειδή η κυβέρνηση συνασπισμού δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια ενιαία θέση.

Στις Βρυξέλλες γίνεται ήδη λόγος για μια “γερμανική ψηφοφορία” (“german vote”). Ειδικά το FDP (Φιλελεύθεροι) μπλοκάρει πολλούς φακέλους της ΕΕ επειδή φοβάται την πρόσθετη γραφειοκρατία.

Προς ενόχληση του SPD και των Πρασίνων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η Γερμανία παίζει την εμπιστοσύνη της στα ζάρια και μπορεί στο μέλλον να εκδιωχθεί από την ΕΕ.

Παράλληλα, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου σημαίνουν ότι ο χρόνος στον οποίο μπορούν ακόμη να διαπραγματευτούν τα σχέδια εξαντλείται.

Αυτό φάνηκε πιο πρόσφατα με την οδηγία της ΕΕ για την εφοδιαστική αλυσίδα. Η ψηφοφορία χρειάστηκε να αναβληθεί αφού η Γερμανία ανακοίνωσε την αποχή της. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η επόμενη αποχή απειλεί να έλθει αυτή την Παρασκευή (16.02.24): Η οδηγία για την εργασία στις πλατφόρμες μπλοκάρεται και από το FDP.

Πρόκειται για τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων που εργάζονται για μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber ή η Deliveroo.

Μια γερμανική αποχή θα προκαλέσει πιθανότατα την αποτυχία της οδηγίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

Η γερμανική ψήφος είναι συχνά καθοριστική, επειδή πολλές χώρες καθοδηγούνται από αυτήν. Επιπλέον, απαιτείται ειδική πλειοψηφία για την ψηφοφορία.

Η έγκριση πρέπει να υποστηρίζεται από κράτη μέλη που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% των πολιτών της ΕΕ.

Επομένως, η γερμανική αποχή έχει ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα με το “όχι”. Οι εταίροι του συνασπισμού δεν διαφωνούν μόνο για τις αλυσίδες εφοδιασμού- 13 άλλοι φάκελοι της ΕΕ για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εκκρεμούν ακόμη στη γερμανική κυβέρνηση.

Δεν έχει ξεσπάσει ανοιχτή διαμάχη σε όλες τις περιπτώσεις, μόνο και μόνο επειδή η θέση της Γερμανίας για ορισμένους νόμους είναι απλώς ακόμη γενικά ασαφής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχουν σαφείς, ενίοτε μακροχρόνιες διαφορές απόψεων – όχι μόνο, αλλά συχνά με το FDP.

To άρθρο Καμπανάκι “εξοβελισμού” της Γερμανίας από την Ε.Ε. φέρνουν oι αυξανόμενες αποχές του Βερολίνου από τις ψηφοφορίες στις Βρυξέλλες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button