Υγεία & Διατροφή

Νέα μείωση στον εισαγόμενο πληθωρισμό τον Δεκέμβριο – Galaksias Portal News

Μείωση 6,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 16,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε από την κάθετη πτώση των τιμών σε ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 7,4% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 2,2%).

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 4% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 17,8%).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος τον Δεκέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2023. Ο αντίστοιχος δείκτης τον Δεκέμβριο 2022 είχε σημειώσει μείωση 2,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ, σε μέσα επίπεδα πέρυσι, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 7,1% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022- Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 35,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button