ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς προχωρούν οι business του Γιάννη Παπαλέκα στο ελληνικό real estate – Galaksias Portal News

Ισχυρό μπάσιμο στην ελληνική αγορά ακινήτων κάνει ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας, μετά την απόκτηση του το 5,22% της Prodea, που αποτελεί την μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ. Ο ισχυρός επιχειρηματίας που για χρόνια θεωρούνταν ο βασιλιάς του ρουμανικού real estate, φαίνεται ότι έχει εντοπίσει τις ισχυρές ευκαιρίες για επενδύσεις που έχουν δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά.

Μέσω της κυπριακής εταιρείας Yoda Group, που ο ίδιος ελέγχει και η οποία έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τον τομέα των ακινήτων, μετά από αυτήν την εξέλιξη γίνεται συμμέτοχος σε όλες τις επενδύσεις της Prodea, ενώ μέχρι τώρα οι δύο πλευρές συνεργάζονταν στον τομέα της φιλοξενίας, μέσω της Mediterranean Hospitality Venture. Παράλληλα, προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε και το deal ύψους 254 εκατ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε την αποχώρηση της Yoda Group από τη Mediterranean Hospitality Venture (MHV), η οποία ειδικεύεται εκτός από την πολυτελή φιλοξενία και στην ανάπτυξη οικιστικών έργων υψηλής ποιότητας.

Στην εν λόγω εταιρεία κατείχε το 55%, το οποίο εξαγόρασε επισήμως η Prodea, με το ποσοστό της να ανέρχεται πλέον στο 80%. Η παρουσία ωστόσο του Γιάννη Παπαλέκα στην εγχώρια αγορά γίνεται ακόμα πιο ισχυρή καθώς σχεδιάζει το μεγαλύτερο project οικιστικής ανάπτυξης που έχει γίνει ποτέ στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Πρόκειται για το απόλυτο οικόπεδο – φιλέτο γνωστό στους κατοίκους του Ψυχικού ως «Φιστικιές», έκτασης 8 στρεμμάτων και το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής, στον Φάρο και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Δ. Βασιλείου.

Η οικιστική επένδυση του επιχειρηματία ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά, καθώς απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος και στην συνέχεια η απαιτούμενη αδειοδότηση. Με δεδομένο ότι ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι ένα, αυτό σημαίνει πως δυνητικά μπορεί να οικοδομήσει έως και 8.000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία αναφέρεται ενδεικτικά ότι αντιστοιχούν σε 40 διαμερίσματα των 200 τετραγωνικών.

Ωστόσο, η δυναμική πορεία του επιχειρηματία στην Ελλάδα ξεκινά εντονότερα το 2020, όταν αγόρασε ένα πακέτο 18 ακινήτων από την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, συνολικής αξίας 134,2 εκατ. ευρώ. Στην πορεία ενεπλάκη και στην συμφώνα αξίας των 237 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΑΕΕΑΠ και της Εθνικής Τράπεζας που αφορούσε την επαναγορά ενός πακέτου 40 ακινήτων που μίσθωνε η τράπεζα από την Prodea. Συγκεκριμένα, τα δύο πρώτα ακίνητα που πήρε πίσω η Εθνική ανήκαν στον Όμιλο του επιχειρηματία.

Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Παπαλέκας είναι γνωστός και ως Mr Nammos, καθώς στο παρελθόν αγόρασε το γνωστό Nammos της Μυκόνου, ενώ επίσης μετέπειτα είχε βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο, μέσω της συμφωνίας που έκανε η Grivalia για την αξιοποίηση των ακινήτου στα «Αστέρια» Γλυφάδας. Ο ίδιος μάλιστα για πάνω από μία δεκαετία είχε ισχυρή παρουσία στην αγορά γραφείων της Ρουμανίας.

Εκτός από το real estate το οποίο αποτελεί και το βασικό πεδίο επενδύσεων, η κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Παπαλέκα έχει περιορισμένη παρουσία και στη ναυτιλία, συμμετέχοντας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ιδιοκτησία ή και τη διαχείριση πλοίων. Πρόσφατα ωστόσο προχώρησε σε ένα μεγάλο deal, καθώς έγινε γνωστό ότι είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Capital Product Partners (CPLP), της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη.

To άρθρο Πώς προχωρούν οι business του Γιάννη Παπαλέκα στο ελληνικό real estate δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button