ΕνημέρωσηΟικονομία

Αύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα των ατομικών επιχειρηματιών φέρνει η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού

Αύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου του 2025 η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2024.

Και αυτό γιατί με βάση νόμο που πέρασε η κυβέρνηση στο τέλος του περασμένου χρόνου, μεταξύ των συνετελεστών καθορισμού του τεκμαρτού εισοδήματων των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων αποτελεί και το επίπεδο του εκάστοτε κατώτατου μισθού.

Συνεπώς κάθε αύξηση στο μικτό κατώτατο μισθό θα οδηγεί εφεξής σε αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος και έτσι του φόρου εισοδήματος τον οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι ατομικοί επιχειρηματίες, όπως επισημαίνουν στο newsit.gr κύκλοι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη του εν λόγω νόμου (άρθρο 15 του νόμου 5073/2023) προβλέπει πως για τους ασκούντες ατομική το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού των 50.000 ευρώ που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:

(α) ποσού μέχρι τις 30.000 € που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:

–           του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά 10% για τα τρία έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον 10%,  επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή

–           του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο επιχειρηματία.

(β) ποσού, έως 15.000 € που ισούται με το 10% του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον

(γ) ποσού που ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.)

Η προσαύξηση της περίπτωση όσων ατομικών επιχειρηματιών με ποσό τεκμαρτού εισοδήματος της περίπτωσης (γ) δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή

-όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους 30.

Για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεύτερου βαθμού του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά στους ατομικούς επιχειρηματίες, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κάθε έτους. Για τον προσδιορισμού του μέσου όρου αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.

Ειδικά ως προς τους υπόχρεους με Κ.Α.Δ. «εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά, «εκμετάλλευση περιπτέρου» και «λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα», για τον προσδιορισμό του ετήσιου κύκλου εργασιών του υπόχρεου και τον προσδιορισμό του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ. δεν λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις των καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

Για τους υπόχρεους με Κ.Α.Δ. «εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά» και «εκμετάλλευση περιπτέρου» ως μέσος όρος της περίπτωσης (γ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος ετήσιου κύκλου εργασιών του συνόλου των επιτηδευματιών με τους δύο αυτούς Κ.Α.Δ., χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών.

To άρθρο Αύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα των ατομικών επιχειρηματιών φέρνει η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button