Υγεία & Διατροφή

Η Ουκρανία έπληξε τον θόλο απενεργοποιημένου αντιδραστήρα στη Ζαπορίζια – Galaksias Portal News

Η Ουκρανία έπληξε σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, τον θόλο πάνω από έναν απενεργοποιημένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, έγινε γνωστό από τη διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο σταθμός είχε νωρίτερα αναφέρει πως δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που διαθέτει ειδικούς στο σημείο, έκανε γνωστό πως ενημερώθηκε από τη ρωσική διοίκηση ότι ένα drone πυροδοτήθηκε εκεί και ότι η πληροφορία «συνάδει» με τις παρατηρήσεις του ΔΟΑΕ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ράφαελ Γκρόσι, δήλωσε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Το εργοστάσιο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ανέφερε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «επιτέθηκαν στον θόλο» του κτηρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα αριθμό 6. «Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό και τη γύρω περιοχή είναι αμετάβλητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Reuters δεν μπορεί προς το παρόν να επαληθεύσει τους απολογισμούς και των δύο πλευρών στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button