ΕνημέρωσηΟικονομία

Αυξάνονται οι γερμανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στη Νοτιοανατολική Κίνα εκτός Κίνας

Η μείωση της ανταγωνιστικότητας στη Γερμανία, αλλά και η αδύναμη οικονομία, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ο αυξανόμενος αριθμός εμπορικών φραγμών καθορίζουν τις ξένες επενδύσεις των γερμανικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Αυτά είναι τα ευρήματα πρόσφατης ανάλυσης του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK). Η ειδική ανάλυση της οικονομικής έρευνας του DIHK στις αρχές του 2024 δείχνει επίσης ότι ελαφρώς περισσότερες επιχειρήσεις στη Γερμανία επιθυμούν να επενδύσουν στο εξωτερικό (και ιδίως στη ΝΑ Ασία πλην Κίνας) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το κίνητρο της εξοικονόμησης κόστους και όχι της επέκτασης βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο.

«Το άνοιγμα νέων αγορών παρέχει γενικά πρόσθετη ώθηση για επενδύσεις και απασχόληση στη Γερμανία», δήλωσε ο Ίλια Νοτνάγκελ (Ilja Nothnagel), μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του DIHK, κατά την παρουσίαση της έρευνας, για την οποία το DIHK ανέλυσε λεπτομερέστερα τα επενδυτικά σχέδια περίπου 1.900 γερμανικών βιομηχανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

«Εδώ και πολλά χρόνια, οι ξένες επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων ωφελούσαν πάντα τη Γερμανία ως επιχειρηματικό χώρο. Όμως, η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει: Όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν πλέον στο εξωτερικό, επειδή η Γερμανία είναι πολύ ακριβή και περίπλοκη γι’ αυτές ως τόπος επιχειρηματικής εγκατάστασης».

Ο Nothnagel χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές μετακινούνται στο εξωτερικό – εις βάρος του τόπου εγκατάστασης – «ανησυχητικό μήνυμα». Δείχνει ότι η Γερμανία πρέπει να γίνει και πάλι πιο ελκυστική ως τόπος παραγωγής.

Η συνεχιζόμενη διαφοροποίηση και αναδιοργάνωση των αλυσίδων εφοδιασμού είναι εμφανής στις περιοχές-στόχους των ξένων επενδύσεων.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (εκτός της Κίνας) συνεχίζει να αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο (32% μετά το 29%) των εταιρειών με ξένες επενδύσεις σκοπεύουν να επενδύσουν εκεί.

Στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, το επίπεδο δέσμευσης παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αν και η ευρωζώνη παραμένει η σημαντικότερη περιοχή-στόχος για τις γερμανικές εταιρείες, χάνει λίγο από τη σημασία της: μόλις τα δύο τρίτα των εταιρειών (65%) θέλουν να επενδύσουν εκεί, έναντι 71% το προηγούμενο έτος. 

To άρθρο Αυξάνονται οι γερμανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στη Νοτιοανατολική Κίνα εκτός Κίνας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button