ΕνημέρωσηΟικονομία

Ανησυχητική για τις γερμανικές τράπεζες η «βουτιά» στις τιμές των εμπορικών ακινήτων

Ανησυχητική χαρακτηρίζει για τις γερμανικές τράπεζες την περσινή «βουτιά» κατά 10,2% στις τιμές εμπορικών ακινήτων ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, αν και προσθέτει πως δεν προβλέπει άμεσα κάποιον «συστημικό» κίνδυνο.

Η ανάλυση αναγνωρίζει πως οι γερμανικές τράπεζες ανακοίνωσαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η πτώση στην αγορά των ακινήτων και οι κίνδυνοι μετάδοσης, ιδίως που προέρχονται από διαφορετικούς βαθμούς συμμετοχής στην αγορά των ΗΠΑ, αποτελούν επίμονες ανησυχίες.

Η Scope επισημαίνει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πως η έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε ακίνητα ανερχόταν σε 333 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2023. Ωστόσο, ενώ η επιδείνωση στις αγορές ακινήτων άρχισε να αντικατοπτρίζεται στους ισολογισμούς των τραπεζών και στους δείκτες «κόκκινων» δανείων. Το 2023, οι προβλέψεις για ζημίες δανείων παρέμειναν διαχειρίσιμες για τις περισσότερες τράπεζες.

Ωστόσο, οι ειδικοί στεγαστικοί χρηματοπιστωτικοί φορείς της Γερμανίας και η Landesbanken έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων και μέρος της έκθεσής τους βρίσκεται εκτός Γερμανίας, ιδιαίτερα στον τομέα των γραφείων των ΗΠΑ. Αυτές οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν αξιοσημείωτες αυξήσεις στους δείκτες των NPL και ορισμένες έχουν δεσμεύσει σημαντικές προβλέψεις για ζημίες από δάνεια.

Στα θετικά, η έκθεση του γερμανικού οίκου αναφέρει πως η αγορά ακινήτων της χώρας είναι θεμελιωδώς σταθερή. Οι ζημίες που σχετίζονται με την κατάρρευση του ομίλου ακινήτων Signa αποδείχθηκαν διαχειρίσιμες για τις γερμανικές τράπεζες, και γενικά, αναμένεται ότι οι προβλέψεις για ζημιές από δάνεια για ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα θα παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα έως το 2024. Οι τράπεζες είναι γενικά πιο προσεκτικές όσον αφορά τον δανεισμό σε προβληματικά τμήματα ακινήτων, επομένως προβλέπεται ότι το ποσοστό των ακινήτων γραφείων στα χαρτοφυλάκια θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Η Scope σημειώνει ότι οι δείκτες των NPL για τα ανοίγματα ακινήτων της Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba), της Deutsche Pfandbriefbank (pbb), της DekaBank (DEKA) και της Bayerische Landesbank (BayernLB) αυξήθηκαν κατά 1,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023 αλλά εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι αρκετά περιορισμένοι σε αυτό το επίπεδο. Οι τράπεζες ακινήτων που πλήττονται περισσότερο αποτελούν περιορισμένο μερίδιο του γερμανικού τραπεζικού τομέα, ενώ στην ανάλυση της Scope δεν συμπεριλαμβάνονται τα ανοίγματα της Deutsche Bank ή της Commerzbank λόγω του υψηλού ποσοστού στεγαστικών δανείων για κατοικίες στα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους και της πολύ σταθερής φύσης τους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button