ΕνημέρωσηΟικονομία

Συνωστισμός επενδυτών την πρώτη ημέρα του placement με προσφορές άνω των 4 δισ. ευρώ – Galaksias Portal News

Πολύ ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον που καταγράφηκε στην πρώτη ημέρα του placement για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται η ζήτηση να ξεπεράσει ακόμη και τα 8 δισ. ευρώ στο τέλος της διαδικασίας, όπως συνέβη στην περίπτωση της διάθεσης του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Χθες (4.3.2024), από τα πρώτα λεπτά της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών η ζήτηση είχε καλύψει ήδη τις προσφερόμενες μετοχές και μάλιστα στο σύνολο του ποσοστού του ΤΧΣ. Ως αποτέλεσμα, το ΤΧΣ αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που θα προσφερθούν στην Προσφορά κατά 62.518.361 μετοχές (ποσοστό 5%) και το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών αυξήθηκε από 275.080.789 (ποσοστό 22%) σε 337.599.150 (27%). Σημειώνεται ότι το εύρος τιμής στην οποία διατίθενται οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς κινείται από 3,70 έως 4 ευρώ.

Η μεγάλη συμμετοχή στο placement της Τράπεζας Πειραιώς είχε προεξοφληθεί από τις επαφές με διεθνείς και εγχώριους επενδυτές που είχαν πραγματοποιήσει από τις αρχές του χρόνου το ΤΧΣ, η Τράπεζα Πειραιώς και οι σύμβουλοι των δύο πλευρών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύθηκε μετά και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρήση 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, παράγοντας κέρδη 0,25 ευρώ ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε 0,80 ευρώ και 17%. Το οικονομικό έτος 2023 έκλεισε για την Τράπεζα Πειραιώς με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ (1,047 δισ. ευρώ) ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 531 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση.

Το βιβλίο προσφορών για την Τράπεζα Πειραιώς θα μείνει ανοιχτό μέχρι την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Οι Προσφερόμενες Μετοχές θα διατεθούν:

  1.  στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, με δημόσια προσφορά, έως 41.262.118 κοινές μετοχές. Οι επενδυτές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα εγγραφούν για προσφερόμενες μετοχές στη μέγιστη τιμή του εύρους τιμών, δηλ. 4 ευρώ. Η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργεί ως Σύμβουλος για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργεί ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, και
  2. εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε (i) πρόσωπα που εύλογα θεωρείται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές στις ΗΠΑ, και (ii) ορισμένους άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η BofA Securities Europe SA ενεργεί ως Επικεφαλής Γενικός Συντονιστής για τη Διεθνή Προσφορά. Η BofA Securities Europe SA, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η UBS Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές για τη Διεθνή Προσφορά. Οι Barclays Bank Ireland PLC, BNP Paribas, HSBC Continental Europe, J.P. Morgan SE και Morgan Stanley Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά και η AXIA Ventures Group Ltd και η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργούν ως Συν-Επικεφαλής Διαχειριστές για τη Διεθνή Προσφορά.

Η κατανομή των αρχικά προσφερόμενων μετοχών (22%) έχει επιμερισθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς ως εξής: (i) 15%, που αντιστοιχεί στο 41.262.118 των αρχικά προσφερόμενων μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και (ii) 85%, που αντιστοιχεί στο 233.818.671 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά.

ΟΙ ανακοινώσεις για την τελική τιμή διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, όπως θα διαμορφωθεί από το εύρος των προσφορών, καθώς επίσης και το αποτέλεσμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, θα γίνουν την Πέμπτη 7 Μαρτίου. Η πίστωση των προσφερόμενων μετοχών στις μερίδες των επενδυτών και στους λογαριασμούς αξιογράφων θα γίνει στις 11 Μαρτίου.

To άρθρο Τράπεζα Πειραιώς: Συνωστισμός επενδυτών την πρώτη ημέρα του placement με προσφορές άνω των 4 δισ. ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button