Επικαιρότητα

Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανικοί» -Δείτε φωτογραφίες & βίντεο

Ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε την Τετάρτη 11 Απριλίου 2024 το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στην αίθουσα εκδηλώσεών του στην Κοζάνη, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανικοί».

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ, κ. Στέργιου Κιάνα, την εκδήλωση χαιρέτησαν διαδικτυακά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κα Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ενώ έγγραφους χαιρετισμούς απέστειλαν επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και ο Βουλευτής ΠΕ Καστοριάς κ. Σταύρος Παπασωτηρίου. Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΜ, κ. Γεώργιος Τζίτζικας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Λάμπρος Πυργιώτης, Χημικός Μηχανικός, Δρ Περιφερειολόγος – Οικονομολόγος, Ειδικός Σύμβουλος ΤΕΕ, μέλος ΔΣ Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ 2020-2023.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν:

  • ο κ. Παναγιώτης Τζαβάρας, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Επιστημονικός συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα εισήγησης: «Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Κατάρτιση, προκλήσεις και προοπτικές», ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της ΤΝ και στην αύξηση παραγόμενων δεδομένων που χρησιμοποιεί, επεσήμανε την τεχνολογική επιτάχυνση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ανέφερε παραδείγματα σύγχρονων εφαρμογών της ΤΝ, όπως για παράδειγμα το chatGPT.
  • ο κ. Χρυσόστομος Στύλιος, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Καθηγητής Τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) ΕΚ «ΑΘΗΝΑ», με θέμα εισήγησης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη, βασικός πυλώνας βιομηχανικής επανάστασης», ο οποίος παρουσίασε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και μονάδες σχετικές με την ΤΝ, εξήγησε πώς συμβάλλει η ΤΝ στη βιομηχανία, ανέλυσε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις που δημιουργεί, ενώ ανέφερε και παραδείγματα για τις χρήσεις της στην καθημερινότητα, παραδείγματα εφαρμογών για τους Μηχανικούς και παραδείγματα συνεισφοράς της στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στο μάρκετινγκ, στην τέχνη κα.
  • ο κ. Βασίλης Παπατσίρος, Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος EuniceWindομίλου Eunice, με θέμα εισήγησης: «Έξυπνα συστήματα λήψης αποφάσεων στον τομέα της ενέργειας – η Τεχνητή Νοημοσύνη στη διαχείριση οικιακών καταναλώσεων ενέργειας», ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους που εξυπηρετούν τα έργα της Eunice, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό της αποθήκευσης ενέργειας που σχεδιάζεται στην Πτολεμαΐδα.
  • η κα Νεφέλη Χατζημηνά, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ιδρύτρια αρχιτεκτονικού γραφείου ArchitectScripta, Υποψήφια Δρ. Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, MSc AAD Columbia University New York City και η κα Σταματία Γκαβέλα, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ΑΣΠΑΙΤΕ, Μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Υποδομών Ποιότητας του ΤΕΕ, με θέμα εισήγησης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην κατασκευή», οι οποίες έδειξαν παραδείγματα του τρόπου που εργαλεία ΤΝ μπορούν να απογειώσουν τη φαντασία του σχεδιαστή και του χρήστη και να οδηγήσουν στην δημιουργία ευφάνταστων κατασκευών. Επίσης, παρουσίασαν έργα τους και εξήγησαν πώς η ΤΝ μπορεί να συμβάλει στο έργο του Μηχανικού, τόσο κατά τη διαδικασία κατασκευής και διοίκησης, όσο και ως προς τη διαχείριση αποβλήτων, τη βελτίωση και ενίσχυση της ασφάλειας του εργοταξίου, την παρακολούθηση μηχανημάτων και εξοπλισμού, ώστε να βελτιωθεί η συντήρησή τους, την παρακολούθηση της προόδου της διαδικασίας υλοποίησης του έργου, με σκοπό τη μείωση της σπατάλης και γενικά πώς η ΤΝ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σκέψης και σχεδιασμού στην οικοδομή.
  • η κα Όλγα Μαρκογιαννάκη, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος Κέντρου Ικανοτήτων για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο δομημένο περιβάλλον, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών, SURE AE (spin-off Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), με θέμα εισήγησης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο για την πρόβλεψη σεισμικών βλαβών σε κατασκευές», η οποία αναφέρθηκε στη δημιουργία του τεχνοβλαστού και στην ανάγκη που οδήγησε σ’ αυτή την πρωτοβουλία και ανέλυσε τρόπους πρόβλεψης βλαβών στις κατασκευές μέσω της ΤΝ και τρόπους με τους οποίους η ΤΝ μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια των κατασκευών.
  • η κα Ντένια Κανελλοπούλου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ, Δρ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Υπεύθυνη Ψηφιακής Καινοτομίας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με θέμα εισήγησης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις Επιχειρήσεις», η οποία μέσω διαδικτυακής παρουσίασης έκανε αναφορά στις εφαρμογές, στα οφέλη και στις ευκαιρίες που δημιουργεί η ΤΝ για τις μικρομεσαίες (κυρίως) επιχειρήσεις, αφού μέσω αυτής διευκολύνονται οι καθημερινές εργασίες, μπορεί να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των πελατών, μπορεί να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα της επιχείρησης ενώ οι Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας, όπως είναι και ο Κόμβος «SYNERGiNN», στον οποίο συμμετέχει και το ΤΕΕ/ΤΔΜ, μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες συνεργασίας με άλλους φορείς.
  • Εκ μέρους του κ. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Διευθυντή Ερευνητικού Εργαστηρίου Διαδικτύου των Πραγμάτων και Εφαρμογών (ITHACA), Συνιδρυτή της MetaMind Innovations ΙΚΕ (1ο spin-off Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), παρέστη ο κ. Ηλίας Σινιόσογλου, ο οποίος εξήγησε πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα μοντέλα ΤΝ ώστε να διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα και παρέθεσε μερικά από τα πλεονεκτήματα της αποκεντρωμένης ΤΝ σε βιομηχανικές εφαρμογές.

 

Τις εισηγήσεις και τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της εκδήλωσης σχολίασε διαδικτυακά από τη Βιέννη η κα Νίκη Λυμπερέα, Χημικός Μηχανικός, Δρ. Πυρινικής Τεχνολογίας, Big Data Analyst.

Από τις τοποθετήσεις και τις εισηγήσεις των ομιλητών έγινε ξεκάθαρο ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει στην καθημερινότητά μας και στην καθημερινότητα του Μηχανικού  και η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην τεχνολογία του μέλλοντος. Σπίτια, πόλεις και υποδομές, προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί, διαδικτυακή αναζήτηση, αυτοκίνητα, μεταφορές, υγεία, τουρισμός, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που τα τελευταία χρόνια έχουν καταστεί «έξυπνα», χάρη στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ τέθηκε έντονα και ο προβληματισμός ως προς τα ζητήματα ηθικής της χρήσης της και της εξέλιξής της και πώς ο άνθρωπος θα μπορεί πάντα να παρεμβαίνει, ώστε η χρήση της να βρίσκεται πάντα υπό έλεγχο.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά με live streaming από το youtube.

 

 

Όσοι επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν στο link:

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button