Επικαιρότητα

Πάρτε πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Την κάθετη αντίθεσή του απέναντι στο νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων εκφράζουν τα μέλη του Παραρτήματος Θεσσαλίας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών με ανακοίνωσή τους. Όπως επισημαίνεται σε αυτή:

Στο τέλος της εβδομάδας καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού.
Δίνοντας συνέχεια σε μια μακρόχρονη πορεία νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων όσων κυβέρνησαν, με αυτό το νομοσχέδιο παραδίδεται πλήρως στους επιχειρηματικούς ομίλους η Ανώτατη Εκπαίδευση ως άλλο ένα πεδίο με μεγάλους τζίρους και εγγυημένη πελατεία. Μετατρέπονται ακόμη περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει νέα άδικα τείχη στο λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας. Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας Όταν ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών μας σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες», είναι πρόκληση κάποιοι να εισέρχονται σε πανεπιστήμια, τελικά, με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους. Όταν οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια, δεν είναι υποκρισία να «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν;

Υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων
Όταν ήδη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, με 1/3 πτυχιούχους να ετερο-απασχολούνται και ¼ να είναι άνεργοι…
Οι νέες κατηγορίες αποφοίτων στο ίδιο επάγγελμα θα έχουν δεδομένες συνέπειες: πιο πολλοί άνεργοι, πιο πολλοί ετερο-απασχολούμενοι, πιο μεγάλη δυνατότητα για την εργοδοσία να «βρίσκει» τον «κατάλληλο» σε «συμφέρουσα τιμή».

Μας «απελευθερώνουν» από δικαιώματα

Τα αποτελέσματα της «απελευθέρωσης» διαφόρων τομέων από το κράτος, τα ζούμε όταν πληρώνουμε διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας
Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του, που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα. Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.
Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Διεκδικούμε:
-Απόσυρση του νομοσχεδίου-αντιδραστική τομή!
-Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
-Καμία σκέψη αναθεώρηση του άρθρου 16
-Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
-Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων στα πανεπιστήμια

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button