ΕνημέρωσηΟικονομία

«Καμπανάκι» ΕΚΤ στις τράπεζες για τις συνέπειες της κακής διαχείρισης του κινδύνου ακινήτων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί στις τράπεζες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις εάν δεν έχουν επαρκή έλεγχο των κινδύνων που αντιμετωπίζουν από τα εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εποπτική αρχή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των κινδύνων από εμπορικά ακίνητα, σε έναν διάλογο με τις τράπεζες που γίνεται πριν τεθεί ο ετήσιος πήχης για την οικονομική τους ευρωστία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Αν και οι επιμέρους απαιτήσεις θα ισχύσουν πιθανότατα μόνο το επόμενο έτος, οι ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ως έναν τρόπο περιορισμού των ζημιών από την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Η εποπτική αρχή έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων των τραπεζών στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της.

Οι αγορές εμπορικών ακινήτων βρίσκονται σε απότομη πτώση, καθώς η περσινή άνοδος των επιτοκίων επέτεινε τις προκλήσεις από τη στροφή προς την εργασία από το σπίτι και την αλλαγή της συμπεριφοράς τωνπωλητών.

Η ΕΚΤ ελέγχει τις πρακτικές δανεισμού των τραπεζών εδώ και αρκετά χρόνια και επανειλημμένα τις έχει κατηγορήσει για την ανάληψη υπερβολικού κινδύνου, μεταξύ άλλων και τον Δεκέμβριο, όταν επικαλέστηκε στοιχεία ότι οι τράπεζες υπερεκτιμούσαν τις εξασφαλίσεις.

Η τελευταία κλιμάκωση ακολουθεί την πίεση της ΕΚΤ πέρυσι, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, συνέβαλε στο να εγγράψουν οι τράπεζες υψηλότερες προβλέψεις για πιθανές ζημίες από εμπορικά ακίνητα.

To άρθρο «Καμπανάκι» ΕΚΤ στις τράπεζες για τις συνέπειες της κακής διαχείρισης του κινδύνου ακινήτων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button