ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Η Τουρκία και η νέα περιφερειακή ασφάλεια – Galaksias Portal News

Το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο έχει υποστεί βαθιές αλλαγές από την αλλαγή της χιλιετίας. Η έναρξη του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την 11η Σεπτεμβρίου οδήγησε σε αποκλειστική εστίαση στις παγκόσμιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αποσπώντας την προσοχή από τις πρωταρχικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωπολιτική αρχιτεκτονική και η αρχιτεκτονική ασφάλειας του πλανήτη. Αυτή η αλλαγή προοπτικής έστρεψε τις προσπάθειες προς την εμπλοκή μη κρατικών δρώντων που εμπλέκονται σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων, παραμερίζοντας την επίλυση σημαντικών γεωπολιτικών και οικονομικών ζητημάτων. Κατά συνέπεια, τα τελευταία 25 χρόνια έγιναν μάρτυρες μάταιων εισβολών στη Μέση Ανατολή από την Ευρασία, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα τρωτά σημεία.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια γεωγραφικά δύσκολη περιοχή, η οποία επηρεάζεται όχι μόνο από τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και από τα αυξημένα επίπεδα περιφερειακής αστάθειας. Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η διάχυση της αστάθειάς του αποτελούν παράδειγμα αυτών των προκλήσεων. Το Ιράν, που υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις, συνεχίζει να επενδύει έμμεσα στην περιφερειακή αστάθεια. Ο κίνδυνος ενός πολέμου δι’ αντιπροσώπων με το Ισραήλ που θα παρασύρει το Ιράν σε μια άμεση σύγκρουση έχει κλιμακωθεί. Επιπλέον, το Ιράκ, ο άλλος γείτονας της Τουρκίας στα νοτιοανατολικά, παλεύει με τη διατήρηση μιας εύθραυστης τάξης ασφαλείας, ενώ ο Λίβανος, που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, παλεύει με παραλυμένες πολιτικές και οικονομικές δομές. Επιπλέον, ο διαφαινόμενος κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης με το Ισραήλ επιτείνει τις υπάρχουσες κρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ, το οποίο συνορεύει με τον Λίβανο, παραμένει κεντρικό πρόβλημα στην περιοχή. Η αστάθεια που εξήγαγε το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια κλιμακώθηκε σε σημαντική κρίση ασφάλειας κατά την περίοδο της “Αραβικής Άνοιξης”. Η Δύση προσπάθησε να διατηρήσει την ισραηλοκεντρική της τάξη εις βάρος ολόκληρης της περιοχής, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο περιφερειακής σύγκρουσης λόγω της πολιτικής του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος έχει εμπλακεί σε μια σοβαρή οικονομική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το πραξικόπημα του 2013 και η Λιβύη συνεχίζει να βιώνει αστάθεια σε όλα τα μέτωπα. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στα βόρεια της Τουρκίας έχει αυξήσει τους κινδύνους ασφαλείας και τα γεωπολιτικά τρωτά σημεία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία είναι γείτονας δύο πολέμων που διαμορφώνουν την παγκόσμια ατζέντα (Ισραήλ-Παλαιστίνη και Ρωσία-Ουκρανία). Η γεωπολιτική πίεση που προκαλείται από αυτούς τους πολέμους επηρεάζει άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας, τους συμμαχικούς χάρτες και τη γεωπολιτική προοπτική της. Η διαχείριση των κινδύνων ασφαλείας καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την Τουρκία, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την οικονομική της σταθερότητα υπό τη φυγόκεντρη γεωπολιτική ενέργεια από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή. Στην πρώτη γραμμή αυτών των κινδύνων βρίσκονται οι πολιτικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ρωγμές που προέκυψαν από την εποχή μετά την εισβολή στο Ιράκ, οι οποίες παραμένουν και εξακολουθούν να επηρεάζουν την περιοχή σήμερα.

Η εκροή ενέργειας από αυτά τα ρήγματα, που διακόπηκε από την εισβολή της Αμερικής στο Ιράκ και συγχωνεύτηκε με τις αραβικές εξεγέρσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2010, δημιούργησε ένα σημαντικό κενό ασφαλείας που κατέληξε να είναι επιζήμιο για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το κενό εμφανίστηκε το ISIS και ήρθαν στην επιφάνεια περιφερειακά τρωτά σημεία. Επί του παρόντος, οι κίνδυνοι που προέρχονται από το Ιράκ και βασίζονται σε πολιτικές, εθνοτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Για την Τουρκία, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια δεν θα μειωθούν έως ότου υπάρξει πολιτική σταθερότητα στο Ιράκ, με την ανάδυση πραγματικής διακυβέρνησης και την άμβλυνση της πολιτικής έντασης μετά την εισβολή στο Ιράκ.

Ομοίως, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που απορρέουν από το αποτυχημένο μοντέλο εξουσίας που επιχειρήθηκε υπό τη μειονοτική διοίκηση στη Συρία εξακολουθούν να υφίστανται. Ενώ η Συρία εξάγει τρομοκρατία και μετανάστευση ταυτόχρονα στην περιοχή της και στον κόσμο, συνεχίζει να προσκαλεί εξωτερικές επεμβάσεις. Η παγωμένη σύγκρουση στη Συρία συνεχίζεται, με σημαντικό μέρος του πληθυσμού να εγκαταλείπει τη χώρα, δημιουργώντας ανθρωπιστική κρίση. Επιπλέον, η de facto αυτόνομη δομή που δημιούργησαν οι Κούρδοι εθνικιστές στη Συρία συνεχίζει να απειλεί άμεσα την Τουρκία. Όσο υπάρχει αυτή η δομή, που αποτελεί τρομοκρατική απειλή για την Τουρκία, ενώ δηλητηριάζει τις προοπτικές μιας συνολικής πολιτικής λύσης στη Συρία, στις κορυφαίες προτεραιότητες της Άγκυρας στη Συρία περιλαμβάνεται η επίλυση του ζητήματος αυτού παράλληλα με μια τελική πολιτική λύση. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί τη δημιουργία νέου εδάφους με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς και την αποτροπή του Ιράν από το να δηλητηριάσει τη διαδικασία, όπως έκανε στο Ιράκ.

Μετά τον σεισμό ασφαλείας στην περιοχή που προκάλεσαν οι αραβικές εξεγέρσεις, η Τουρκία έχει βιώσει σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις με όλους σχεδόν τους περιφερειακούς παράγοντες. Οι σχέσεις της με το Ισραήλ διακόπηκαν το 2009, ενώ ακολούθησαν προκλητικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Συρία. Αυτή η δεκαετής περίοδος μετατοπίστηκε το 2022, όταν η Τουρκία ξεκίνησε μια διπλωματική διαδικασία αποκατάστασης και επούλωσης. Μέχρι το 2023, η Τουρκία είχε αποκαταστήσει τους διπλωματικούς δεσμούς με όλες αυτές τις χώρες, ανταλλάσσοντας επισκέψεις και αναζωογονώντας τις οικονομικές σχέσεις. Δύο σημεία που λείπουν από αυτή την εικόνα είναι η απουσία του αποτυχημένου κράτους της Συρίας και του Ισραήλ. Ωστόσο, η ικανότητα του Ισραήλ να διαταράσσει τις περιφερειακές σχέσεις της Άγκυρας έχει αποδυναμωθεί. Η Άγκυρα, ανοίγοντας μια νέα σελίδα με τις χώρες της περιοχής παρά το Ισραήλ, μπορεί ακόμη να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σχέσεις και τις σχέσεις ασφαλείας της.

Για την Τουρκία, μια άλλη σημαντική ευπάθεια στην περιοχή είναι η αστάθεια της ασφάλειας που αναδύεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η εξαιρετική σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία της επέτρεψε να διατηρήσει τόσο τα συμφέροντά της όσο και τις σχέσεις της με τη Μόσχα από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Η υπερβολικά ανεύθυνη φιλοϊσραηλινή στάση της ουκρανικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια των σφαγών στη Γάζα, σε συνδυασμό με την προσέγγιση της Δύσης με δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλαξε σημαντικά τις αντιλήψεις για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Τουρκία, η οποία συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός διαλόγου στην Κωνσταντινούπολη για την έγκαιρη διακοπή του πολέμου, γνωρίζει τον κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας. Λαμβάνοντας υπόψη την απόρριψη από την Τουρκία των προσπαθειών της Δύσης να επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσία, με αφορμή την τετραετή ένταση με την Ουάσιγκτον για τους S-400, είναι προφανές ότι οι τουρκορωσικές σχέσεις έχουν αντέξει σε μια δοκιμασία πίεσης. Ωστόσο, σε περίπτωση νέων εντάσεων, θα πρέπει να ληφθούν διάφορα μέτρα ώστε οι σχέσεις να εγκατασταθούν σε πιο υγιές έδαφος.

Η Τουρκία αναμένει από τη Ρωσία να αναβαθμίσει τη συνεργασία της με την Άγκυρα στη Συρία σε ένα νέο στάδιο, διαμορφώνοντας μια εταιρική σχέση χωρίς αποκλεισμούς για μια συνολική λύση.

Ομοίως, επιθυμεί την άμβλυνση των ανησυχιών για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχει η δυνατότητα για μια γόνιμη σχέση και πρόοδο σε αυτά τα δύο μέτωπα- μόνο ο χρόνος μπορεί να αποκαλύψει την ικανότητα των δύο χωρών να την αξιοποιήσουν.

Η Τουρκία πρόκειται να εισέλθει σε μια περίοδο 50 μηνών χωρίς εκλογές τον ερχόμενο μήνα. Κατά συνέπεια, στο εσωτερικό της χώρας θα ξεδιπλωθεί μια περίοδος μειωμένης πολιτικής πίεσης και δέσμευσης. Εάν η Άγκυρα το επιθυμεί, αυτή η περίοδος μπορεί να γίνει μάρτυρας νέων βημάτων και πρωτοβουλιών σε πολλά περιφερειακά γεωπολιτικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας. Το πιο σημαντικό είναι ότι μετά το 2024, ένα σημαντικό μέρος του κόσμου θα εισέλθει επίσης σε μια πολιτική περίοδο χωρίς εκλογές. Αν εκτιμηθεί σωστά, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες επικαιροποιήσεων και ενίσχυσης συμμαχιών. Ομοίως, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας θα προσφέρει τα μέσα για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων των τελευταίων ετών.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button