Κόσμος

Κατέσχεσε 2 εκατ. ευρώ και συνέλαβε 100 υπόπτους σε επιχείρηση στη Δυτική Αφρική – Ειδήσεις

Η επιχείρηση «Τσακάλι» είχε ως στόχο το οργανωμένο έγκλημα στη Δυτική Αφρική, όπως για παράδειγμα την ομάδα «Μαύρος Πέλεκυς».

Χάρη στην κινητοποίηση αυτή ταυτοποιήθηκαν περισσότεροι από 1.100 ύποπτοι, έγιναν 103 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 2,15 εκατ. ευρώ και πάγωσαν περισσότεροι από 200 τραπεζικοί λογαριασμοί.

Αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις, βίαιες συμμορίες που δρουν στα πρότυπα της μαφίας, έγιναν γνωστές για τις απάτες τους μέσω του διαδικτύου: εξαπατούν τα θύματά τους μέσω επαγγελματικών ή ερωτικών επιστολών, τα πείθουν ότι έχουν κληρονομήσει μεγάλα ποσά και καταφέρνουν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα τους, με τα οποία προχωρούν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στην Πορτογαλία, οι τέσσερις έρευνες που έγιναν επέτρεψαν να κατασχεθεί 1,4 εκατ. ευρώ. Στην Ιρλανδία έγιναν 34 συλλήψεις.

Συνολικά, 21 χώρες συμμετείχαν στην επιχείρηση: Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Ακτή Ελεφαντοστού, Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μαλαισία, Ολλανδία, Νιγηρία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και ΗΠΑ.

Η «Επιχείρηση Τσακάλι» διεξήχθη μεταξύ 15-29 Μαΐου. Μια παρόμοια επιχείρηση που έγινε πέρσι οδήγησε σε 75 συλλήψεις και κατάσχεση 1,2 εκατ. ευρώ.

«Το μήνυμα που στέλνουμε στα εγκληματικά δίκτυα της Δυτικής Αφρικής είναι ισχυρό: όπου κι αν κρύβονται στον κυβερνοχώρο, η Ιντερπόλ θα τους καταδιώκει αδιάκοπα. Οι παράνομες δραστηριότητας οργανώσεων όπως είναι ο Μαύρος Πέλεκυς θα είναι πάντα προτεραιότητα για την Ιντερπόλ», ανέφερε ο Άιζακ Κεχίντε Ογκίνι, ο διευθυντής του τμήματος που ειδικεύεται στα οικονομικά εγκλήματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς (IFCACC).

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button