Κόσμος

Η φαρμακευτική πολιτική ως πυλώνας δημοσιονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης

Στην φαρμακευτική πολιτική ως πυλώνα δημοσιονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης αναφέρθηκαν οι συνομιλητές σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Με την έξαρση της πανδημίας φορείς, αξιωματούχοι και ο απλός κόσμος κατάλαβαν τη σημασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας», τόνισε η Ιουλία Τσέτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της UNI-PHARMA SA & InterMed SA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ πρόσθεσε: «Το ότι το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν, φτάνοντας στα 2,6 δισ. ευρώ τα λέει όλα. Σημασία έχει να ενδυναμωθεί η εγχώρια παραγωγή. Υπάρχουν σχέδια συνεχόμενα για νέες βιομηχανικές παραγωγές. Εμείς οι βιομήχανοι να έχουμε έναν σταθερό ορίζοντα τεσσάρων ετών, με συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Μέσα στο clawback θα έπρεπε να ήταν δαπάνες για τις κλινικές μελέτες και να συνιδρύσουμε τέτοιες με λ.χ. νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αφήστε μας ελεύθερους, πρόκειται για μια μνημονιακή στρέβλωση, πρέπει να τελειώσει. Πάνω από όλα είναι η εξωστρέφεια και το κοινωνικό αποτύπωμα. Υπάρχουν προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης. Οι πολυεθνικές πρέπει να τολμήσουν και να επενδύσουν εδώ, στο σταυροδρόμι των λαών, μεταξύ ανατολής και Δύσης. Έχουμε αποδείξει πόσο καλοί φύλακες των ευρωπαϊκών ιδανικών και ιδεωδών είμαστε».

Για την υποψηφιότητά της στον ΣΕΒ, σημείωσε: «Μετά από τέσσερα χρόνια διακονίας στο ΔΣ του ΣΕΒ, είναι η επόμενη εξέλιξη. Έχω ηθική υποχρέωση να δώσω το μήνυμα στο χώρο του επιχειρείν, να μεγαλώσει περαιτέρω έναν Σύνδεσμο. Χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερο συμπερίληψη, περισσότερο ωφελιμότητα, όχι μόνο για τα μέλη του ΣΕΒ, αλλά για την κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι η χώρα δυσκολεύεται να βρει μια ισορροπία. Είμαστε σε ένα σημείο περαιτέρω επένδυσης στον κλάδο. Ο χώρος του φαρμάκου έχει μια τεράστια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ενώ πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί μια ρήτρα ανάπτυξης στην Υγεία. Χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο για το επιχειρείν, νομίζω ότι είναι ιδανικό, ας το φτιάξουμε. Δεν μπορούμε να αιφνιδιάζουμε ανθρώπους που επενδύουν χρήματα, με συνεχόμενα εναλλασσόμενα πλαίσια. Να κάνουμε μια συμμαχία. Το επενδυτικό clawback θα πρέπει να βάλει και κάποια ακόμη κριτήρια για την εγχώρια παραγωγή, για το ανθρώπινο δυναμικό. Να το δούμε διατομεακά».

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η Μαρία Νικόλτσιου, δημοσιογράφος-παρουσιάστρια, της τηλεόρασης του Alpha.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button