Επικαιρότητα

Χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα για την Δυτική Ελλάδα ο απολογισμός Φαρμάκη – Galaksias.com

Για «πλήρη απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή τροχιά της Δυτικής Ελλάδας» έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Περιφερειάρχη, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Όπως τόνισε ο κ. Καρπέτας, από τον απολογισμό που παρουσιάστηκε προκύπτει το συμπέρασμα ότι η περιφερειακή Αρχή κινείται χωρίς πυξίδα στον αυτόματο πιλότο του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το προεκλογικό του πρόγραμμα ως απολογισμό έργου και μάλιστα εμφάνισε ως δικά του έργα και αυτά της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», τονίζοντας ότι: «Διαβάζοντας το κείμενο του απολογισμού, προκύπτει, και στον πλέον καλόπιστο πολίτη, το συμπέρασμα ότι η παρούσα περιφερειακή Αρχή δεν διαθέτει κανενός είδους όραμα για το που θέλει να οδηγήσει την Δυτική Ελλάδα, κανενός είδους συνεκτικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση μιας από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο θα καλούσε όλους τους τοπικούς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς να συνδράμουν στην υλοποίησή του. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ότι συνεχίζει να αρκείται στη διαχείριση της εξουσίας και προσπαθεί να υλοποιήσει αυτά που παρέλαβε από τους προηγούμενους και αυτό όχι με επιτυχία».

Ο Κώστας Καρπέτας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι η όποια μείωση της ανεργίας που καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές οφείλεται στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, στο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και στη φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Την ίδια ώρα, αυξάνονται δραματικά οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η υποαπασχόληση.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμού για την όποια μείωση της ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα, όταν σχεδόν μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης αλλά και εκ περιτροπής εργασίας με μισθούς οι οποίοι σε καμία των περιπτώσεων δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», σημειώνοντας ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει κολλημένη κοντά στις τελευταίες θέσεις όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πιάνοντας το 49% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο Κώστας Καρπέτας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της προόδου εμβληματικών έργων της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, φέροντας ως χαρακτηριστικά ενδεικτικά παραδείγματα, την ανάπλαση του Λαδόπουλου στην Πάτρα, τη β’ φάση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, το κολυμβητήριο της Αγυιάς, την σύνδεση της ΒΙΠΕ Πάτρας με το φυσικό αέριο, την έλευση του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας, τη σύνδεση της Ιονίας Οδού με το Αγρίνιο και το Πλατυγιάλι, το μέγκα φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι και τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, την ανάπλαση στη λίμνη Καγιάφα, την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο και την ανάπλαση του ΑΣΟ στον Πύργο.

«Τίποτα από όλα αυτά τα έργα δεν έχει προχωρήσει, όλα έχουν βαλτώσει, ενώ στην Ηλεία το μόνο έργο που γίνεται είναι η Πατρών – Πύργου και αυτή λειψή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας.
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του, ότι από τον απολογισμό που παρουσιάστηκε απουσιάζει οποιοδήποτε μετρήσιμος δείκτης επίτευξης στόχων εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button