Κόσμος

Κινεζικά αερόστατα κοντά στον εναέριο χώρο μας – Πλοία και αεροπλάνα στη θάλασσα – Galaksias.com

Αισθητή την παρουσία της στα Στενά της Ταϊβάν κάνει η Κίνα στον απόηχο της εκλογής στην προεδρία της χώρας του υπέρμαχου της ταϊβανικής ανεξαρτησίας, Λάι Τσινγκ-τε. 

Η Ταϊβάν έκανε γνωστό τη Δευτέρα (22/1) ότι έξι κινεζικά αερόστατα είτε πέταξαν πάνω από το νησί είτε μέσω του εναέριου χώρου ακριβώς βόρεια από αυτό, ενώ κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού εντοπίστηκαν επίσης στην περιοχή.

Η αποστολή τέτοιων αερόστατων, τα οποία γενικά εξαφανίζονται στον Ειρηνικό στα ανατολικά, φαίνεται να αυξάνεται, αν και ο σκοπός τους δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως.

Το υπουργείο Άμυνας σημείωσε τις εμφανίσεις των μπαλονιών σε έναν κατάλογο δραστηριοτήτων του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στα ύδατα και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν. Το ένα πέρασε κοντά από τη νότια πόλη Πινγκτούνγκ, ενώ τα άλλα πέταξαν ακριβώς βόρεια του λιμανιού Κέιλούνγκ, όπου η Ταϊβάν διαθέτει μια σημαντική ναυτική βάση.

Παραμένει ασαφές αν τα αερόστατα έχουν σαφή στρατιωτική λειτουργία, αλλά φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας παρενόχλησης κατά του αυτοδιοικούμενου νησιού, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος και έχει ορκιστεί να το διεκδικήσει με τη βία αν χρειαστεί.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button