Επικαιρότητα

«Αυτά τα 50 δις. δεν είναι για να πάρει όπλα η Ουκρανία» – Galaksias.com

«To νέο πακέτο μακροοικονομικής οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας». Αυτό επεσήμανε ο ηγέτης Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στο ραδιόφωνο Kossuth, σχολιάζοντας την απόφαση του να άρει τελικά το βέτο και να ψηφίσει υπέρ.

«Αυτά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα δαπανηθούν για όπλα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι το χρεοκοπημένο ουκρανικό κράτος δεν θα καταρρεύσει. Η Ουκρανία, όσον αφορά την οικονομία, έχει καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συντάξεις, πληρωμές, νοσοκομεία, τίποτα», είπε.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας και η ισορροπία δυνάμεων δεν θα αλλάξει υπέρ του Κιέβου, παρόλο που η ΕΕ σκέφτεται διαφορετικά. Την προηγούμενη μέρα, και οι 27 ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να διαθέσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία, η οποία στο παρελθόν εμπόδιζε τις περισσότερες αποφάσεις για την Ουκρανία, συμφώνησε ωστόσο σε αυτό το βήμα. Η μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια με τη μορφή επιχορηγήσεων και 33 δισεκατομμύρια σε δάνεια) έχει σχεδιαστεί για την περίοδο 2024-2027, με την επιφύλαξη ετήσιας υποβολής εκθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ θα εγκρίνει ή θα αναστείλει τις πληρωμές με ειδική πλειοψηφία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button