ΕνημέρωσηΟικονομία

Με 2% θα «τρέξει» η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2024 – Galaksias Portal News

Θετικό πρόσημο της τάξης του 2% βλέπουν οι αναλυτές στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 265,4 εκατ. μονάδες το τρέχον έτος, καθώς η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και η έναρξη ενός νέου κύκλου αντικατάστασης των συσκευών αναμένεται να τροφοδοτήσει τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά. 

Καθώς η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει στην ανάκαμψη, η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών θα επανέλθει σε σταθεροποίηση: ενώ το 2023 οι κατασκευαστές επικεντρώθηκαν στην εκκαθάριση αποθέματος, η IDC αναμένει ότι το 2024 θα είναι έτος επέκτασης των πωλήσεων με την εισαγωγή υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει -σύμφωνα με τους αναλυτές- την αγορά στα 292,2 εκατομμύρια μονάδες το 2028, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2,4% την περίοδο 2024-2028.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί αργά μέσα στο έτος μαζί με τη διαθεσιμότητα υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα συμπέσει με την έναρξη ενός νέου εμπορικού κύκλου ανανέωσης. «Οι χρήστες υπολογιστών για επαγγελματική χρήση βρίσκονται στο κατώφλι ενός κύκλου ανανέωσης των συσκευών τους, ο οποίος θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα φτάσει στο αποκορύφωμά του το 2025» αναφέρει η IDC στο «Worliwide Mobile and Consumer Device Trackers». 

«Πολλοί από αυτούς τους αγοραστές αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων όσον αφορά την υιοθέτηση AI PC. Η παρουσία δυνατοτήτων AI στη συσκευή δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της εγκατεστημένης βάσης υπολογιστή, αλλά σίγουρα θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης» προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας.  

Αναθερμαίνεται η αγορά

Αν και οι εμπορικοί υπολογιστές θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πωλήσεων, οι αγορές των καταναλωτών αναμένεται επίσης να επιστρέψουν στην κανονικότητα αν και με πιο αργό ρυθμό. Πολλοί παράγοντες θα συνδυαστούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη των καταναλωτικών υπολογιστών τα επόμενα χρόνια.

«Η οικονομική ανάκαμψη θα συμβάλει στη χαλάρωση των προϋπολογισμών των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, πολλοί υπολογιστές, που αγοράστηκαν στις πρώτες μέρες της πανδημίας, θα πρέπει να αντικατασταθούν, ενώ οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναμένουν πολλά από την επόμενη ημέρα της τεχνητής νοημοσύνης» σχολιάζει η IDC στο report της. 

Υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη

Αρχής γενομένης από το 2024 η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών με δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) θα αρχίσε να αποκτά κρίσιμη μάζα. Για παράδειγμα, η Gartner εκτιμά ότι 1 στους 5 (22%) ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα πωληθούν φέτος στην παγκόσμια αγορά, θα είναι GenAI. 

Η IDC, από την πλευρά της, προβλέπει ότι οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% όλων των αποστολών PCs έως το 2027. Σε απόλυτα μεγέθη, η εταιρεία τοποθετεί τον πήχη των πωλήσεων GenAI ηλεκτρονικών υπολογιστών σχεδόν στα 50 εκατ. μονάδες το 2024, ενώ για το 2027 η αντίστοιχη πρόβλεψη είναι για περισσότερα από 167 εκατ. 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button