ΕνημέρωσηΠολιτική

Μόλις το 15% έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το POS

«Αναγκαία μία μεταβατική περίοδος για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στα POS». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην συζήτηση που έγινε χθες το απόγευμα στο επιμελητήριο, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, για θέματα της αγοράς που άπτονται της αρμοδιότητας του.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της χρήσης των POS και όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων διαφόρων επαγγελματικών κλάδων (λογιστές, εστίαση, κλπ), υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και διάφορες τεχνικές εκκρεμότητες για να θεωρήσουμε ότι το σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά από την 1η Μαρτίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο πρόεδρος, ότι περίπου το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το POS και το χρονικό διάστημα που υπάρχει είναι μόλις μία εβδομάδα.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο -έως και αδύνατο- μέσα σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο να ολοκληρωθεί αυτή η υποχρέωση» σημείωσε και πρόσθεσε πως «στο σημείο που βρισκόμαστε θα πρέπει να δοθεί μία νέα παράταση, ικανή για να γίνουν με ασφάλεια και όχι πειραματισμούς όλα όσα απαιτούνται».

Κανείς δεν αρνείται την εγκατάσταση POS, υπογράμμισε ο πρόεδρος τονίζοντας ότι: «Αρκεί να γίνει σωστά όλη η διαδικασία και να μην υπάρξουν κενά στην ενημέρωση των υπόχρεων γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μιλάμε για λειτουργία επιχειρήσεων, για θέμα που έχει άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του πελάτη, με απειλή υψηλών προστίμων για τους υπόχρεους, οπότε οι όποιες κινήσεις γίνουν πρέπει να είναι καλά μελετημένες και όχι να λειτουργούμε υπό το κράτος μίας αχρείαστης -και τελικά επικίνδυνης- πίεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οφείλει να γίνει αντιληπτό από όλους, ανέφερε ο Κ. Χατζηθεοδοσίου, ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την αγορά. Και για να γίνουν όλα σωστά πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει ένα διάστημα δοκιμών, γενικά να προχωρήσουμε σε μία ήπια προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

«Εδώ -όπως αποδείχθηκε και στην εκδήλωση – υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ενώ και οι τράπεζες προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια των POS. Τι θα αλλάξει λοιπόν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα; Θα προλάβουν οι τεχνικοί να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης; Οι τράπεζες να διαθέσουν τα POS που χρειάζεται η αγορά; Γιατί να απειλείται με πρόστιμο ένας επιχειρηματίας που δεν αρνείται να προχωρήσει στην εγκατάσταση των μηχανημάτων; Υπάρχει πλήρης γνώση των υπόχρεων για τα νέα δεδομένα;

Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» κατέληξε ο πρόεδρος.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button