ΕνημέρωσηΟικονομία

Στα 908.500 ευρώ τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο – Galaksias Portal News

Συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχου στις επιχειρήσεις με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΈΑ) να έχουν φτάσει τα 908.500 ευρώ, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε στο ΕΡΤNEWS ότι αυτό το διάστημα επαναλαμβάνεται η διαδικασία ελέγχου των επιχειρήσεων στις οποίες είχε επιβληθεί πρόστιμο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί.

«Ο έλεγχος αυτός δεν γίνεται στιγμιαία, αλλά σε βάθος χρόνου» όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας και πρόσθεσε ότι «εάν μία επιχείρηση συνεχίζει να διατηρεί τα περιθώρια κέρδους που είχε όταν δέχτηκε το πρόστιμο, προφανώς η παράβαση επαναλαμβάνεται, άρα και το πρόστιμο επαναλαμβάνεται και μάλιστα αυτή τη φορά είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το κέρδος το οποίο έκανε».

Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα υποτροπής, όπου έχουν τετραπλασιαστεί τα πρόστιμα, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλεται το πρόστιμο, γνωρίζουν ακριβώς ότι είναι πολύ δύσκολο να μην ελεγχθούν ξανά. Πλέον, έχει γίνει συνείδηση σε όλες τις επιχειρήσεις, ότι ο έλεγχός τους είναι συνεχής».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι «υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε εξονυχιστικά όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οπότε είναι πρακτικά αδύνατον κάποιος να ξεφύγει».

Σε ό,τι αφορά στην διαμόρφωση των τιμών μετά την 1η Μαρτίου, οπότε εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι, στα προϊόντα καθαρισμού, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως και στις βρεφικές πάνες, έχουμε δει σημαντικές διαφορές. «Από τα επίσημα στοιχεία τα οποία τα έχουμε διασταυρώσει και ηλεκτρονικά, έχουμε σημαντικές μειώσεις τιμών μεσοσταθμικά, κοντά στο 15%» όπως είπε.

«Αυτό που δεν είναι ορατό άμεσα από τους καταναλωτές – συνέχισε ο ίδιος – είναι ότι λόγω των μέτρων τα οποία ελήφθησαν, έχουν ακυρωθεί όλες οι ανατιμήσεις οι οποίες, αν και είχαν ανακοινωθεί στα σουπερμάρκετ από τον Δεκέμβρη, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τελικά, δεν έφτασαν στα ράφια των σουπερμάρκετ».

Σε ερώτηση εάν σχεδιάζονται νέα μέτρα, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση, κάθε μέτρο από αυτά που σχεδιάζονται και υλοποιούνται χρειάζεται προσεκτική μελέτη, προκειμένου να μη δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα στους καταναλωτές.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ευμάρεια μιας αγοράς δεν έχει να κάνει μόνο με τις τιμές των προϊόντων, αλλά έχει να κάνει και με τη διαθέσιμη ποικιλία των προϊόντων προς τους καταναλωτές. Οπότε, οι υπερβολικές ρυθμίσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά ζητήματα στην αγορά, μπορεί να γυρίσουν ως μπούμερανγκ στον καταναλωτή, χάνοντας ένα κομμάτι της ποικιλίας που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στα σουπερμάρκετ».

To άρθρο ΔΙΜΕΑ: Στα 908.500 ευρώ τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button