Επικαιρότητα

Πρεμιέρα σήμερα στο ΠΑΓΝΗ – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με στάση εργασίας το μεσημέρι – Galaksias.com

Το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου με την 3μελή Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καλεί όλα τα σωματεία υγειονομικών καθώς και τους φορείς της πόλης να παραστούν σήμερα στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, σήμερα, «ημέρα της φιέστας» για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, ενώ παράλληλα προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συνέλευση στις 11:00 στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία, που όπως καταγγέλλεται «ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια, δωρεάν Υγεία» με τους γιατρούς και τους φορείς να ζητούν «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία».

Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις πραγματοποιούν σήμερα στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ αλλά και στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο της Αθήνας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου με την 3μελή Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καλεί όλα τα σωματεία υγειονομικών καθώς και τους φορείς της πόλης να παραστούν σήμερα στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου, σήμερα, «ημέρα της φιέστας» για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, ενώ παράλληλα προκηρύσσει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και συνέλευση στις 11:00 στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ.

Παράλληλα, κινητοποίηση πραγματοποιείται στη 13:30 το μεσημέρι στο αίθριο του “ΑΤΤΙΚΟΝ”. «Δεν θα περάσει το νόμιμο φακελάκι, τα απογευματινά- επί πληρωμή- χειρουργεία στο νοσοκομείο μας. Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή σε αυτό το αίσχος!» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», καλώντας σήμερα στη στάση εργασίας από τις 13:00 ως τις 15:00 και στην κινητοποίηση. Την κινητοποίηση στηρίζει η ΕΙΝΑΠ.

«Πείτε όλοι “όχι”» 

«Όχι στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή», συνιστά στα μέλη του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. 
«Η κυβέρνηση απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, υποστηρίζοντας ότι τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιούν το κρατικό “φακελάκι”.
Όπως σημειώνεται αναλυτικά στην ανακοίνωση, «αντί η κυβέρνηση να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξαναπληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό “φακελάκι” στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής. Ξέρουμε καλά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής.
Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δε σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν “πελατεία”. 
Η Διοίκηση του νοσοκομείου με “πρόσκληση ενδιαφέροντος” ζητά απ’ όλο το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλει σχετική αίτηση για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία! 
Την ίδια ώρα: 
– Οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού αγγίζουν πλέον τις 400! (με τον οργανισμό του νοσοκομείου του 2012). 
– Πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση με το νέο έτος, λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας, και τα κενά στα τμήματα ήδη φαίνονται, με δραματικές συνέπειες στην ασφάλεια τόσο των ασθενών μας, όσο και της δικής μας. 
– Παραμένουν τρεις χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (κάποιες και λόγω έλλειψης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού)», αναφέρει μεταξύ των άλλων. 

Πάνω από 300 ελλείψεις στο «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Στο νοσοκομείο Αττικόν όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές:

• Οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζουν πλέον τις 300.
• Πολλοί επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση τους λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και τις αλλεπάλληλες αλλαγές από τμήμα σε τμήμα.
• Παραμένουν κλειστές οι 6 από τις 14 χειρουργικές αίθουσα κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού».

Το σωματείο εργαζομένων αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση τους λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας και τις αλλεπάλληλες αλλαγές από τμήμα σε τμήμα Παραμένουν κλειστές οι 6 από τις 14 χειρουργικές αίθουσα κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Αν ήθελαν να μειώσουν τις λίστες αναμονής θα άνοιγαν χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ανάνηψης προσλαμβάνοντας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Αν ήθελαν να αυξήσουν τους μισθούς γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, θα επανέφεραν το 13ο-14ο μισθό, θα μας ενέτασαν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Αντί για αυτό όμως θρασύτατα ανακοινώνουν πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά αύξηση στους μισθούς, που παραμένουν καθηλωμένοι για πάνω από 12 χρόνια και ότι για να συμπληρώσουμε το εισόδημα μας, θα πρέπει να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες (ιδιωτικά ή το απόγευμα), να τα “παίρνουμε” από τους ασθενείς και να λέμε και ευχαριστώ γιατί έτσι ενισχύεται τάχα το εισόδημά μας.

Το πρόσωπο τους το έχουν δείξει από καιρό! Η περίοδος του δίχρονου της πανδημίας είναι αποκαλυπτική αφού έγιναν πάνω από 200.000 λιγότερες χειρουργικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή τακτική της κυβέρνησης ήταν να κλείσει χειρουργικές αίθουσες για να τις μετατρέψει σε πρόχειρες ΜΕΘ είτε για να αξιοποιήσει το προσωπικό τους σε άλλα πόστα. Στο Αττικό, τα δύο χρόνια της πανδημίας, για 50 προσλήψεις που δεν έγιναν, πραγματοποιήθηκαν 2.000 λιγότερα χειρουργεία».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button