Επικαιρότητα

Ημερίδα τιμής και μνήμης για τον ήρωα Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Πλευράκη

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 – «ΡΟΥΠΕΛ 6 – 10 Απριλίου 1941- Γεώργιος Εμμανουήλ Πλευράκης»

Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας, ξεδιπλώθηκε από τις φασιστικές και ναζιστικές δυνάμεις του άξονα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα τα ξημερώματα (5.15 π.μ.) της Κυριακής 6 Απριλίου 1941. 

Στόχος των Γερμανών ήταν η κατάληψη των 21 συνολικά οχυρών που έμειναν στην ιστορία ως «Οχυρά Γραμμής Μεταξά». 

Το βάρος της γερμανικής επίθεσης, «σήκωσε» το Οχυρό Ρούπελ. Διοικητής του ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Εμμανουήλ Πλευράκης, από τους Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. 

Οι μάχες στα Οχυρά κράτησαν πέντε ημέρες, από τις 6 ως τις 10 Απριλίου 1941. Ο Γεώργιος Πλευράκης με τους στρατιώτες του, δόξασαν την Ελλάδα και δίδαξαν τους λαούς της Ευρώπης ότι η λευτεριά απαιτεί αγώνες, θυσίες και αίμα. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστολιανών, διοργανώνει την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 12.00 το μεσημέρι, ημερίδα τιμής και μνήμης για τον ήρωα Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Πλευράκη, ο οποίος σκοτώθηκε τελικά στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 6 Ιανουαρίου 1945 στην περιοχή Ρέντη Πειραιά. 

Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος με εισηγήσεις ο εγγονός του Γεώργιος Ελευθερίου Πλευράκης, η Μαρία Φωτίου Δαμιανάκη, ο Γεώργιος Α. Καλογεράκης, η εξαιρετική μουσικός Μυρτώ Γεωργιάδου και μαθητές της χορωδίας του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου με την επιμέλεια του μουσικού Νικολάου Χναράκη. 

Την ημερίδα θα συντονίζει η κ. Χριστίνα Πετροδασκαλάκη – Καρκανάκη. Ο δραστήριος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστολιανών κ. Εμμανουήλ Δαμιανάκης, εμπλούτισε την εκδήλωση με ένα καλαίσθητο έντυπο 16 σελίδων σε επιμέλεια Γεωργίου Α. Καλογεράκη. Το έντυπο θα μοιραστεί δωρεάν στους παρευρισκόμενους.

 Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button