ΑθλητικάΕνημέρωση

Για νέο πόλεμο κατά του PKK ετοιμάζεται η Τουρκία – Galaksias Portal News

«Έως το καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει με την τρομοκρατία του ΡΚΚ» είχε πει ο πρόεδρος Ερντογάν σε μία από τις προεκλογικές του ομιλίες πριν λίγες ημέρες. Μετά την επίλυση του θέματος της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη μερική αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα επικεντρώνεται σε μια νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που θα εξαλείψει τον κίνδυνο του ΡΚΚ από τα σύνορά της.

Στο πλαίσιο αυτό, υψηλή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, μαζί με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν μεταβαίνει σήμερα στη Βαγδάτη. Εκεί θα συναντηθούν με τον Ιρακινό ΥΠΕΞ, τον υπουργό Άμυνας καθώς και αξιωματούχους των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν ως πρώτο θέμα αυτήν τη συνάντηση, που τη χαρακτηρίζουν συνάντηση «κορυφής». Οι δυο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν την ανάπτυξη μιας συναντίληψης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή τους. «Το γεγονός ότι το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται ως κοινή απειλή ασφάλειας και από τις ιρακινές αρχές αποτελεί ένδειξη ότι αναπτύσσεται στο Ιράκ η επιθυμία να καταπολεμηθεί το ΡΚΚ και αυτό το χαιρετίζουμε», είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Κρίσιμο το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης

Η σημερινή είναι η δεύτερη υπουργική συνάντηση Τουρκίας-Ιράκ. Η προηγούμενη έγινε στην Άγκυρα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου τέθηκαν οι βάσεις για ένα νέο διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ ετοιμάζεται και μια επίσκεψη του Ερντογάν στη Βαγδάτη τον Απρίλιο, μετά από μακρά διακοπή.

Με τη σημερινή επίσκεψη των Τούρκων αξιωματούχων, η Άγκυρα επιδιώκει να πείσει τη Βαγδάτη να ενεργήσουν από κοινού κατά του ΡΚΚ και έτσι η Άγκυρα να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο της να απωθήσει το ΡΚΚ νότια από τα σύνορά της, δημιουργώντας έναν ελεύθερο διάδρομο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διάδρομος εμπορίου. Αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στη Βαγδάτη θα καθορίσει και τα σχέδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button