Κόσμος

Συζητήθηκαν νέες ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου – Galaksias.com

Στο Εκλογοδικείο συζητήθηκαν την Τετάρτη 6 ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

Ειδικότερα, με πρόεδρο την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα και με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Μυρσίνης Παπαχίου, όπως και της πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρίας Ντούνη, συνήλθε το Εκλογοδικείο στην δεύτερη συνεδρίασή του μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωματικός βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Θεοδώρου και ο εκλογέας Νίκος Πράγιας, στράφηκαν κατά της βουλευτού Ευβοίας ΠΑΣΟΚ, Αικατερίνης Καζάνη, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία έχει κώλυμα εκλογιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την ένσταση, η κ. Καζάνη, ήταν γιατρός του ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας της Χαλκίδας και δεν παραιτήθηκε από τη θέση της τον προβλεπόμενο χρόνο προ των εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, ενώ για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 είχε παραιτηθεί, δεν έκανε το ίδιο και για τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ακροαματική διαδικασία, με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Διονυσία Νίκα, ο συνήγορος της κυρίας Καζάνη υποστήριξε ότι η πρώτη παραίτηση που είχε κάνει εξακολουθούσε και ίσχυε, αφού μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου δεν επέστρεψε στην εργασία της, αλλά ούτε είχε υποβάλει αίτηση επαναφοράς στο Κέντρο Υγείας Χαλκίδας.

Παράλληλα, ο α’ αναπληρωματικός βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Αντωνιάδης και οι εκλογείς Ιωάννης Παπαδημητρίου, Χρήστος Κουσίδης και Χρήστος Παναγιωτίδης, στράφηκαν κατά της εκλογής του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ, Στέλιου Παπασωτηρίου, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Παπασωτηρίου έχει κώλυμα εκλογιμότητας. Και αυτό γιατί ενώ ήταν διοικητής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας (ΝΠΔΔ), δεν παραιτήθηκε από τη θέση του 18 μήνες πριν την διεξαγωγή του εκλογών, όπως προβλέπεται.

Εισηγήτρια στην υπόθεση αυτή ήταν η αρεοπαγίτης Διονυσία Νίκα.

Επίσης, συζητήθηκε η ένσταση του εκλογέα Ηλεία Βουνισέα κατά του κόμματος «Σπαρτιάτες», με εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Παναγιώτα Γκουδή- Νινέ. Ο κ. Βουνισέας ζητάει να απαγορευθεί η χρήση του ονόματος «Σπαρτιάτες», καθώς μάλιστα ο αρχηγός του κόμματος αυτού, δεν είναι από την Σπάρτη.

Παράλληλα, το κόμμα Πατριωτική Ένωση-Λαϊκή Συσπείρωση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και οι Οδυσσέας Τηλιγάδης, Στέργιος Σμυρλής και Μιχάλης Γιαννόπουλος, με δύο ενστάσεις τους στρέφονται κατά 69 βουλευτών και κατά των αποφάσεων του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αφορούν το κόμμα «Νίκη», αλλά και κατά του εμβλήματος του εν λόγω κόμματος, κατά του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, κλπ..

Η εισηγήτρια της ένστασης, αρεοπαγίτης Παναγιώτα Πασσίση, επισήμανε ότι στις ενστάσεις αυτές υπάρχουν «ανάρμοστες εκφράσεις».

Κατά την έναρξη της αγόρευσής του, ο δικηγόρος του εν λόγω κόμματος, ανέφερε ότι «η σύνθεση του δικαστηρίου είναι παράνομη, καθώς δεν προέρχεται από νόμιμη κυβέρνηση». Αμέσως, τον διέκοψε η πρόεδρος του Εκλογοδικείου κυρία Νίκα, λέγοντας: «Εάν δεν έχετε εμπιστοσύνη στο δικαστήριο να μην προσφεύγατε σε αυτό και σας παρακαλώ να ανακαλέσετε». Στην συνέχεια, ο συνήγορος ανακάλεσε και υποστήριξε ότι οι 69 βουλευτές δεν έδωσαν τον προβλεπόμενο βουλευτικό όρκο και παράνομα ασκούν τα καθήκοντά τους, ενώ παράνομα εισπράττουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις, αλλά είναι παράνομη και η σύσταση της Βουλής.

Στην συνέχεια, ο ανεξάρτητος μη ανακηρυχθείς βουλευτής Ευβοίας, Ιάγκος Ζότος, με ένστασή του στράφηκε κατά των 131 βουλευτών και αναπληρωματικών βουλευτών της Ευβοίας και της Α’ Αθηνών, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών στις δυο αυτές Περιφέρειες και τη επανάληψή τους.

Κατά τη συζήτηση της ένστασης, με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Λεωνίδα Χατζησταύρου, ο κ. Ζότος υποστήριξε ότι «κόπηκε» από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και δεν συμμετείχε στις εκλογές, καθώς είχε δηλώσει υποψηφιότητα σε δυο εκλογικές Περιφέρειες, αυτές της Ευβοίας και της Α’ Αθηνών. Κάτι που δεν προβλέπεται απ’ την εκλογική νομοθεσία (η δήλωση δηλαδή υποψηφιότητας σε ξεχωριστές Περιφέρειες).

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button