Κόσμος

Πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια για τα 10 δισ. στον Όρμπαν – Galaksias.com

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας του Politico, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάει στα δικαστήρια την Κομισιόν, μετά την απόφαση της προέδρου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η οποία διεκδικεί μία ακόμη θητεία στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – να ξεμπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Βουδαπέστη, τα οποία ήταν «παγωμένα» για λόγους διαφθοράς και εξαιτίας της ανησυχίας των Βρυξελλών για το κράτος Δικαίου στη χώρα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη 12/3 ότι η Κομισιόν θεωρεί πως ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ «και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων»

Η κίνηση αυτή έγινε πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, κατά την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να εκτροχιάσει την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν

European Council

Υπέρ της απόφασης και ο Βέμπερ;

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το Politico, αποφασίζοντας σχεδόν ομόφωνα να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις.

«Πιστεύουμε πως έχουμε μια ισχυρή υπόθεση, καθώς η Κομισιόν ακύρωσε τον εαυτό της στο εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φρόιντ, προσθέτοντας ότι «το Δικαστήριο της ΕΕ πάντα στήριζε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων».

Η απόφαση ελήφθη με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ενώ το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνάντηση των προέδρων των κομμάτων, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, προκειμένου να πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια έως τις 25 Μαρτίου.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι στο Politico, μαζί με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελεύθερων, υπέρ αναμένεται να ψηφίσει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη ότι η Κομισιόν θεωρεί πως ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ «και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button