Υγεία & Διατροφή

Νέο «ραντεβού» συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός με επικεφαλής τη Μοσάντ – Galaksias Portal News

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών με μεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες επαναλαμβάνονται αύριο, Κυριακή 17 Μαρτίου, στο Κατάρ σε άμεση απόκριση σε μια νέα πρόταση από τη Χαμάς, δήλωσε στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους θα εστιάσουν στην απόσταση που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε η πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ είχε πει την Παρασκευή πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στη Ντόχα, αλλά δεν εξήγησε πότε θα το κάνει ή ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.

Ο Μπαρνέα είχε εμπλακεί σε προηγούμενες σημαντικές προσπάθειες για μια συμφωνία. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στη Ντόχα. Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους κατέρρευσαν φέτος, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς έστειλε μαχητές στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, ως επί το πλείστον αμάχους, και συνέλαβε άλλους 253 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία τουλάχιστον 31.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, περίπου το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, την οποία διοικεί η Χαμάς.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button