Επικαιρότητα

«Πράσινο φως»  για την μετεγκατάσταση – Ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας του νέου οικισμού των Ρομά στα Δύο Αοράκια – Galaksias.com

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο κανονισμός λειτουργίας του “χωριού” των Ρομά στα Δύο Αοράκια – Ψηφίστηκε απ’ όλες τις παρατάξεις, πλην “Λαϊκής Συσπείρωσης”

Σε κλίμα συναίνεσης και ομοφωνίας και 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης συνήλθε σήμερα Δευτέρα (22/1) το απόγευμα, για πρώτη φορά, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως όμως την παρουσία του νέου δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού.

Όπως γνωστοποιήθηκε κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Καλοκαιρινός αντιμετωπίζει προσωρινό πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν του επέτρεψε να παραστεί. Τον δήμαρχο Ηρακλείου αναπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Γιαλιτάκης.

Το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είχε και στιγμές “διαλόγου” εκτός πρωτοκόλλου, είχε και στιγμές συναίνεσης. Το θέμα που ξεχώρισε στην ατζέντα ήταν η ψήφιση του Εσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανωμένου Χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης του καταυλισμού των Ρόμα στα Δύο Αοράκια, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου”, δόθηκε ομόφωνα το “πράσινο φως” στο σημαντικό αυτό θέμα της μεταστέγασης των Ρόμα, μέσω της επικύρωσης του κανονισμού λειτουργίας για τον νέο οργανωμένο χώρο προσωρινής μετεγκατάστασης του καταυλισμού.

«Σήμερα ψηφίζεται ο κανονισμός λειτουργίας του οικισμού, αν και όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί αυτή η μεταγκατάσταση», σημείωσε αρχικά η εισηγήτρια αρμόδια αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Στυλιανή Αρχοντάκη-Καλογεράκη.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Καραμαλάκης, σημείωσε πως, εφόσον προχωρήσει η μετεγκατάσταση, θα ήθελε να έχει μία πληρέστερη εικόνα «ώστε να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε, τι έχει γίνει από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές, πού ακριβώς βρισκόμαστε και ποια είναι τα επόμενα βήματα».

Στη συνέχεια – αφού περιέγραψε συνοπτικά τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν προκειμένου σε πρώτο χρόνο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των Ρόμα στον νέο προσωρινό χώρο τους, και σε δεύτερο χρόνο την κοινωνική ένταξή τους και μετακίνησή τους – η κ. Αρχοντάκη εξήγησε πως μέχρι χθες δεν είχε λάβει υπομνήματα με τις προτάσεις-παρατηρήσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τις θέσεις των εκπροσώπων των δύο φυλών που διαμένουν στον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για Σένα”, Μαρία Καναβάκη, αναρωτήθηκε στο Συμβούλιο, καλώντας τη δημοτική Αρχή να απαντήσει αν έχουν κληθεί στη συνεδρίαση εκπρόσωποι των φυλών και αν οι τελευταίοι είναι ενήμεροι για τον εσωτερικό κανονισμό.

«Γνωρίζουμε τη δουλειά που έχει γίνει τόσο από τους αντιδημάρχους όσο και από τις υπηρεσίες του Δήμου, ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω γιατί μου κάνει εντύπωση ότι δεν κατατέθηκε κάτι (σ.σ. υπόμνημα από τους εκπροσώπους των Ρόμα) και επειδή έχουμε συνηθίσει συνήθως όταν συζητιούνται θέματα που απασχολούν την κοινότητα των Ρόμα, αναρωτιέμαι αν έχουν καταθέσει την άποψή τους και αν έχουν κληθεί απόψε εδώ. Σε κάθε περίπτωση, κι εμείς συμφωνούμε με τον εσωτερικό κανονισμό», υπογράμμισε.

«Η προηγούμενη προσωρινή εγκατάσταση κράτησε 40 χρόνια. Σε αυτά τα 40 χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κανένας ουσιαστικά να βοηθήσει και να λύσει το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι ευθύνη του Δήμου, αλλά του κράτους, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ένταξη αυτών των κοινωνικών ομάδων», σχολίασε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρης Δουλουφάκης, τονίζοντας ότι καταρχάς οι ίδιοι οι Ρόμα δεν επιθυμούν τη μετεγκατάστασή τους σε κοντέινερ των 40 τετραγωνικών μέτρων, υπογραμμίζοντας δηκτικά ότι η ευαισθησία της απελθούσας δημοτικής Αρχής ξεκίνησε απ’ όταν ενοικιάστηκε η έκταση σε ιδιώτη προς εκμετάλλευση.

«Έχουμε ξανά ενδιαφερθεί για το θέμα», απάντησε η κ. Αρχοντάκη.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ανοίγει ο δρόμος για τη “μετακόμιση”

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στα τέλη Δεκεμβρίου, στο απερχόμενο τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από αιτήματα από πλευράς των τότε παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε τελικά το θέμα να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί από ένα σώμα που θα ήταν παρελθόν εντός ημερών, αλλά να περάσει και να ψηφιστεί από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τη νέα, πλέον, δημοτική Αρχή.

Με την ψήφιση του Κανονισμού ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου μεταστέγασης των Ρόμα, σε νέο χώρο με αναμφισβήτητα καλύτερες και πολύ πιο οργανωμένες συνθήκες για εκατοντάδες ανθρώπους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης με ένα ποσό ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, που υπάρχει διαθέσιμο προς αξιοποίηση από σχετικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχιας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button