Κόσμος

Οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης παίζουν άμυνα πριν τις εκλογές – Η υποψηφιότητα Σμιτ – Galaksias.com

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, λίγοι θεωρούν τον 70χρονο επίτροπο σοβαρή «απειλή» για την Φον ντερ Λάιεν, ενώ προτού κυκλοφορήσει η είδηση της υποψηφιότητάς του με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, το όνομά του παρέμενε άγνωστο στους κόλπους της ΕΕ.

Οι Σοσιαλιστές που θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Ρώμη για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του ως κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας τους, θα το πράξουν γνωρίζοντας ότι ανεξάρτητα από το πόσο λίγες πιθανότητες έχει να κερδίσει, αποτελεί μια συμβιβαστική λύση για την πορεία τους στο ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Και αυτό τους δίνει δύναμη. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο -κατέχοντας περίπου το 20% των εδρών- οι σοσιαλιστές γνωρίζουν ότι η Φον ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ δεν μπορούν να κυβερνήσουν χωρίς αυτούς και σίγουρα δεν μπορούν να κρατήσουν μακριά την ακροδεξιά.

Ακόμα κι αν η Φον ντερ Λάιεν παραμείνει στην πρώτη θέση μετά τις εκλογές, οι σοσιαλιστές αισθάνονται ότι μπορούν να ασκήσουν επιρροή αποσπώντας πολιτικές παραχωρήσεις από αυτήν με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους σε μια ενδεχόμενη επιβεβαιωτική ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές (ψηφοφορία που πέρασε οριακά το 2019).

Έχοντας αυτό κατά νου, η κεντροαριστερά στοχεύει να διατηρήσει την εστίασή της σε ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο, όπως η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ακρίβεια με τις αυξήσεις στο κόστος τροφίμων και ενέργειας να συμπιέζουν τα εισοδήματα των πολιτών.

Η ατζέντα Σμιτ

Ο Σμιτ είναι ένα ασφαλές στοίχημα όταν πρόκειται για την ενσωμάτωση του σχεδίου των σοσιαλδημοκρατών για μεγαλύτερη κοινωνική προστασία, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δίκαιη πράσινη μετάβαση. Το κύριο θέμα της εκστρατείας του θα είναι «η σημασία των κοινωνικών θεμάτων», όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Είμαστε πιστοί στους εαυτούς μας όταν επικεντρωνόμαστε στην υπεράσπιση των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των καταναλωτών», δήλωσε ο Τζάκομο Φίλιμπεκ, γενικός γραμματέας του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ένα τελικό προσχέδιο του μανιφέστου του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το οποίο είδε το Politico, δίνει μεγάλη έμφαση στο να καταστεί δίκαιη η πράσινη μετάβαση, στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην αναβάθμιση της οικονομικά προσιτής στέγασης.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο δίνουν έμφαση, είναι η «σημασία του πώς πρέπει να συνεχίσουμε με την Πράσινη Συμφωνία», κατηγορώντας τη Φον ντερ Λάιεν ότι την εγκατέλειψε.

«Κατακρημνίζεται» η δημοτικότητα των Σοσιαλιστών

Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης «κατακρημνίζεται», καθώς το πολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα δεξιά.

Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, λόγω της διαμάχης στο εσωτερικό του. Στη Γαλλία, οι σοσιαλιστές έχουν σχεδόν σβήσει από τον πολιτικό εκλογικό χάρτη. Στην Ιβηρική Χερσόνησο, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται ισχυροί, αλλά η δύναμη του κόμματος στην Πορτογαλία και την Ισπανία είναι εύθραυστη.

Η κεντροαριστερή ομάδα δυσκολεύτηκε να βρει έναν υποψήφιο υψηλού επιπέδου για να αντιμετωπίσει τη Φον ντερ Λάιεν από τη στιγμή που ο Φρανς Τίμερμανς, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή επέστρεψε στην Ολλανδία το 2023. Έτσι, ο «κλήρος έπεσε» στον 70χρονο Σμιτ, του οποίου το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, και είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνει στις Βρυξέλλες.

Οι υποστηρικτές του Σμιτ τονίζουν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται, και εξαίρουν την εργασιακή του ηθική και τον πολιτικό ενθουσιασμό του.

Ενώ οι Σοσιαλιστές φαίνεται να εξασφαλίζουν τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, αναμένεται να χάσουν κάποιες έδρες, καθώς επλήγησαν από σκάνδαλα όπως το Qatargate.

Η δουλειά του Σμιτ στην πραγματικότητα, είναι να ανοίξει τον δρόμο για ένα μεγαλύτερο μερίδιο Σοσιαλιστών σε κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες, όπως η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή η διεύθυνση του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Εάν έρθουν στη δεύτερη θέση, όπως προβλέπεται, κοιτάζουν την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αυτή τη στιγμή κατέχει ο φιλελεύθερος Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Όμως τους τελευταίους μήνες, η επιρροή των Σοσιαλιστών στην ευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση αμφισβητήθηκε από την αύξηση της δημοτικότητας μεταξύ των ακροδεξιών πολιτικών. Και η Φον ντερ Λάιεν είπε πρόσφατα ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ορισμένα τμήματα της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών που μάχεται για την τρίτη θέση με τους Φιλελεύθερους και την ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Ένα πιθανό αποτέλεσμα που προβλέπουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι ότι το EPP θα μπορούσε να καταλήξει κυρίαρχο, ικανό να κάνει συμφωνίες με όποιον θέλει, είτε είναι οι Πράσινοι είτε το δεξιό ECR που μάχεται για την τρίτη θέση με τους Φιλελεύθερους και την ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Ωστόσο, το μανιφέστο των σοσιαλιστών καταγγέλλει την κεντροδεξιά και τους φιλελεύθερους ως «κόμματα που επέτρεψαν στην ακροδεξιά να αποκτήσει πρόσβαση στην εξουσία».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button