Κόσμος

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αλμπανέζι καταδικάζει τους νεοναζί, με αφορμή τις συλλήψεις κουκουλοφόρων ανήμερα της εθνικής εορτής

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι καταδίκασε σήμερα τη δράση νεοναζί στη χώρα του, με αφορμή τις συλλήψεις κουκουλοφόρων ανήμερα της εθνικής εορτής – κατά την οποία διοργανώθηκαν επίσης εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους Αβορίγινες, τους αυτόχθονες κατοίκους.

Χθες Παρασκευή, κατά τον εορτασμό της «Ημέρας της Αυστραλίας», η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε έξι συλλήψεις και εξέδωσε 55 βεβαιώσεις παραβάσεων που αφορούσαν προσβλητική συμπεριφορά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Σίδνεϊ, της πρωτεύουσας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένιωσα αποτροπιασμό», είπε ο Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους στην πόλη Όραντζ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από το Σίδνεϊ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους κουκουλοφόρους. «Δεν θέλω να βλέπω κουκουλοφόρους, μαυροφορεμένους από την κορφή ως τα νύχια, οι οποίοι εμπλέκονται σε νεοναζιστική δραστηριότητα σε αυτήν την χώρα», υπογράμμισε. Τέτοιου είδους δραστηριότητα «καταδικάζεται εύλογα από όλους τους αξιοπρεπείς ανθρώπους» είπε, συμπληρώνοντας ότι καταγράφεται άνοδος του νεοναζισμού στην Αυστραλία.

Η «Ημέρα της Αυστραλίας» σηματοδοτεί την επέτειο άφιξης του πρώτου στόλου των βρετανικών πλοίων στη Νέα Νότια Ουαλία. Πολλοί αυτόχθονες την απορρίπτουν, υπογραμμίζοντας πως η ημερομηνία σηματοδοτεί την απαρχή των δεινών που υπέστησαν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για την «Ημέρα Εισβολής», ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Αβορίγινες, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση της εορτής ή έστω την αλλαγή ημερομηνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προ ημερών τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που απαγορεύει τον ναζιστικό χαιρετισμό, καθώς και την προβολή ή πώληση συμβόλων που σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, στον απόηχο αντισημιτικών επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών διεμήνυσε πως ο νέος νόμος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει θέση στην Αυστραλία για όσους εξυμνούν το Ολοκαύτωμα ή τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button