Κόσμος

Ο Ισημερινός απελαύνει την πρέσβειρα του Μεξικού λόγω δηλώσεων του προέδρου Ομπραδόρ

Ο Ισημερινός ανακήρυξε χθες Πέμπτη persona non grata την πρέσβειρα του Μεξικού στο Κίτο, έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της χώρας αυτής, του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, για τις προεδρικές εκλογές του 2023 λίγο καιρό πριν από τις οποίες δολοφονήθηκε υποψήφιος.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να «ανακηρύξει persona non grata την πρέσβειρα του Μεξικού στο Κίτο, την κυρία Ρακέλ Σερούρ Σμέκε», η οποία είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει τη χώρα «το συντομότερο», μετά τις «πολύ ατυχείς» δηλώσεις του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της διπλωματίας του Ισημερινού. Οι διμερείς σχέσεις πάντως δεν θα διακοπούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχθές Τετάρτη, ο Λόπες Ομπραδόρ, αναφερόμενος στο κύμα δολοφονιών υποψηφίων στις εκλογές του Ιουνίου στη χώρα του, το συνέκρινε με τον φόνο από ομάδα εκτελεστών του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο την 9η Αυγούστου 2023 στο Κίτο, υποστηρίζοντας πως χρησιμοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί η υποψήφια της αριστεράς Λουίσα Γκονσάλες και να ευνοηθεί ο υποψήφιος της δεξιάς Ντανιέλ Νομπόα.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο εκτελέστηκε από ομάδα Κολομβιανών πληρωμένων δολοφόνων στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας του Ισημερινού καθώς έφευγε από προεκλογική εκδήλωση. Συνελήφθησαν επτά ύποπτοι για τον φόνο, αλλά σκοτώθηκαν στη φυλακή.

Ο Μεξικανός πρόεδρος είπε πως μετά τη δολοφονία, έγινε συντονισμένη εκστρατεία από μερίδα των ΜΜΕ εναντίον της κυρίας Γκονσάλες, που καταβλήθηκε προσπάθεια να συνδεθεί άδικα με τον φόνο. «Το λέω αυτό ώστε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες εκστρατείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε, επικρίνοντας —το κάνει συχνά— ΜΜΕ στη δική του χώρα που κατ’ αυτόν εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ του Ισημερινού τόνισε πως η χώρα ακόμη πενθεί τη δολοφονία του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο και πρόσαψε στον Μεξικανό πρόεδρο ότι παραβίασε την αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, με άλλα λόγια το άρθρο 9 της σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Πέραν του ότι ανακήρυξε την πρέσβειρα Σερούρ ανεπιθύμητο πρόσωπο, η κυβέρνηση του προέδρου Νομπόα απαιτεί να παραδοθεί στις Αρχές του Ισημερινού ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Γκλας, καθώς εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του στο πλαίσιο έρευνας για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων. Ο Γκλας παραμένει στη μεξικανική πρεσβεία όπου κατέφυγε τη 17η Δεκεμβρίου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button