ΕνημέρωσηΟικονομία

Πρόσω ολοταχώς για τις πεντάστερες επενδύσεις της Μυκόνου – Galaksias Portal News

Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν συναντήσει μέχρι στιγμής οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη Μύκονο, φαίνεται ότι σταδιακά η μία μετά την άλλη ξεπερνά τα εμπόδια και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Την ώρα που υπό το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αδειοδοτούνται νέα σύνθετα projects, γεγονός που αποδεικνύει ότι το «νησί των Ανέμων» εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης για τους επενδυτές.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το τουριστικό project των 154 εκατ. ευρώ που τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αδειοδοτηθεί από το Enterprise Greece ως στρατηγική επένδυση. Πρόκειται για το πρώτο σύνθετο έργο που υλοποιεί στο νησί η Southrock, fund που αποτελεί σύμπραξη του Γιάννη Δεληκανάκη και της Otto Group. Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός φάκελος της Southrock αφορά στην ίδρυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 40 δωματίων με 12 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες στο Αγράρι Μυκόνου.

Mία αντίστοιχη επένδυση είναι και αυτή που σχεδιάζει ο όμιλος Mitsis Hotels, σε έκταση περίπου 150 στρεμμάτων στην περιοχή Ελιά της Δημοτικής Ενότητας Άνω Μεράς της Μυκόνου. Πρόκειται για ένα project συνολικού προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας περίπου 194 κλινών.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία ΚΟΡΤΙΑ Ξενοδοχειακή Τουριστική, Οικοδομική & Εμπορική Α.Ε., ιδιοκτήτρια της συνολικής έκτασης των τριών όμορων ακινήτων, επιφάνειας 148 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθεί το τουριστικό συγκρότημα. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα, εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 2 χρόνια.

Το χειρόφρενο «λύθηκε» και για ένα ακόμα ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο project, ο λόγος για την πεντάστερη αραβική επένδυση με το όνομα «Blue Iris» του AGC Equity Partners στην περιοχή Καραπέτης της Μυκόνου. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τη δημιουργία μαρίνας που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, μετά την προσφυγή του Δήμου Μυκόνου.

Μάλιστα, προ ημερών εγκρίθηκε εν τέλει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕ.ΠΕ.Μ) για το έργο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη των έργων με την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Η επένδυση υπολογίζεται σε 79 εκατ. ευρώ περίπου και περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα. H επένδυση περιλαμβάνει ακόμα την κατασκευή 65 κατοικιών, εστιατόριο, spa, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων, εκκλησία και πισίνες.

Μια ακόμη μεγάλη επένδυση, η οποία ωστόσο έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και πολλούς μήνες είναι το Project Blue της Grivalia στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ενέκρινε το αρχικό Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικής Ανάπτυξης, στην έκταση συνολικής επιφάνειας 92,5 στρεμμάτων. Με τη Grivalia να αναγκάζεται για να προχωρήσει η επένδυση να ετοιμάσει ένα νέο σχέδιο, με μικρότερη δυναμικότητα, από 150 κλίνες σε 80 κλίνες, εκ των οποίων οι 20 θα είναι σε βίλες. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται πλέον ότι θα ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ και οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν συνολικά τρία χρόνια.

Σε τροχιά υλοποίησης χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν εμπόδια έχει μπει και το Mykonos Resort από τη White Mulberry Development. Το έργο αναπτύσσεται σε έκταση 218,9 στρεμμάτων στην περιοχή Καλαφάτης.

Το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις 5*, 14 Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες , συνεδριακό κέντρο ως Ειδική Τουριστική Υποδομή (Ε.Τ.Υ.), εγκαταστάσεις εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, SPA, εμπορικές εγκαταστάσεις, πεδίο προσγείωσης και συνοδά έργα υποδομής (εγκαταστάσεις ύδρευσης, άρδευσης- αποχέτευσης, εσωτερικής οδοποιίας κ.λ.π.).

To άρθρο Πρόσω ολοταχώς για τις πεντάστερες επενδύσεις της Μυκόνου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button