Υγεία & Διατροφή

Στη Βαρβάκειο τα πιο φθηνά σαρακοστιανά – Galaksias Portal News

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί θα πάνε να ψωνίσουν την τελευταία στιγμή ποντάροντας ότι το χρηματιστήριο της αγοράς θα κυλήσει τις τιμές υπέρ τους με ρίσκο όμως να ξεμείνουν από…καλαμαράκια, γαρίδες και χταπόδια. 

Υψηλές οι τιμές 

Αναμφισβήτητα γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδια έχουν την τιμητική τους. Πως διαμορφώνονται οι τιμές; Υψηλές! Και μάλιστα προκαλούν πονοκέφαλο στους καταναλωτές.  Στα ψώνια της τελευταίας στιγμής διακρίνεται αύξηση στις τιμές, οι οποίες αγγίζουν τα 10%, προκαλώντας τη δυσφορία των καταναλωτών. Φαίνεται ότι το καλάθι της σαρακοστής δεν βοήθησε…και γι’ αυτό ο κόσμος αναζητά καταφύγιο σε αγορές όπως η Βαρβάκειος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασίλης Σίμος, πρόεδρος Ιχθυαγοράς Βαρβακείου: «Εδώ ο κόσμος θα βρει πιο προσιτές τιμές»

«Για πολλά χρόνια αποτελούμε το καταφύγιο του καταναλωτή. Εδώ ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα στον κόσμο. Ακόμη και σε αυτές τις περιόδους που είναι δύσκολες οικονομικά. Στη Βαρβάκειο θα βρει ο κόσμος ψάρια, αλλά και καλαμαράκια και χταπόδια και γαρίδες σε πολύ καλές τιμές. Τα προϊόντα είναι ποιοτικά. Σίγουρα η Βαρβάκειος Ιχθυαγορά είναι ένα μέρος που ο καταναλωτής θα βρει αυτό που θέλει», λέει μιλώντας στην Ζούγκλα ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου. 

Γεράσιμος Μανταλβάνος , αντιπρόεδρος  Ιχθυαγοράς Βαρβακείου: «Είμαστε και εμείς οι ίδιοι καταναλωτές»

Το ίδιο επισημαίνει και από την δική του πλευρά ο  αντιπρόεδρος Ιχθυαγοράς Βαρβακείου στην Ζούγκλα. Μάλιστα τονίζει πως και οι ίδιοι οι έμποροι και οι υπάλληλοι της Βαρβακείου αγοράς είναι και αυτοί καταναλωτές και αντιλαμβάνονται το πόσο δύσκολα είναι τα δεδομένα για τον απλό κόσμο ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι ακρίβειας. «Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες και να δώσουμε στους καταναλωτές ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές. Δεν κατεβήκαμε από άλλον πλανήτη και εμείς βιώνουμε την ακρίβεια. Αυτό που θέλουμε είναι να έρχεται ο κόσμος και να αγοράζει αυτά που θέλει για το τραπέζι του, να είναι γεμάτο».

Λευτέρης, έμπορος ιχθυαγοράς: «Δυσκολεύεται ο κόσμος»

Είμαι η Τρίτη γενιά εδώ, ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να δίνουμε με καλές τιμές ωραία ψάρια και σαρακοστιανά. Δεν θέλουμε να λείψει από κανενός το τραπέζι τίποτα. 

Οι διαφορές

Τα θαλασσινά  αυτή τη στιγμή στη Βαρβάκειο αγορά, με το κόστος τους στα ιχθυοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικά τα χταπόδια φτάνουν 15 ευρώ στη Βαρβάκειο, στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν στα 16,30 ευρώ ενώ στα ιχθυοπωλεία αγγίζουν τα 22 ευρώ.

Τα καλαμάρια στη Βαρβάκειο ξεκινούν από 8,50 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ η τιμή τους διπλασιάζεται και αγγίζει τα 17,84.

Από 12 ευρώ βρίσκει ο καταναλωτής τις γαρίδες στη Βαρβάκειο,18 ευρώ στο ιχθυοπωλείο και στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνει στα 19,90 ευρώ.

Τα μύδια στα ψαράδικα πωλούνται στην τιμή των 7-8 ευρώ, στην Κεντρική Αγορά στα 6-7 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ στα 5-6 ευρώ το κιλό.

Βέβαια εδώ να τεθεί η παράμετρος ότι και στα ιχθυοπωλεία των γειτονιών η ποιότητα των ψαριών είναι καλή καθώς οι περισσότεροι αγοράζουν από την ιχθυόσκαλα φρέσκα ψάρια και γι’ αυτό ίσως να φαίνονται λίγο πιο τσιμπημένες οι τιμές. Ουσιαστικά δεν είναι σε σχέση με την ποιότητα και τη φρεσκάδα. 

 

Οι αριθμοί κάνουν λόγω…για «τσίμπημα»

Η γλώσσα των αριθμών είναι αυτή που λέει πάντα την αλήθεια.  Συγκριτικά με πέρυσι μόνο αυξήσεις καταγράφονται στα σαρακοστιανά  και μάλιστα πολύ υψηλές.

Ενδεικτικά: 

  • Γαρίδες κατεψυγμένες 400γρ. 2023: 4,79€, 2024: 7,18€ (+49,9%) Με την Προσφορά: 5,18€
  • Καλαμάρια συσκευασμένα 850γρ. 2023: 4,45€, 2024: 5,14€ (+15,51%) Με την Προσφορά: 4,64€
  • Θράψαλα κατεψυγμένα Ειρηνικού 850γρ. 2023: 7,35€, 2024: 9,18€ (+24,9%)
  • Κοκκινόψαρο κατεψυγμένο/κιλό 2023: 5,95€, 2024: 9,95€ (+67,23%) κιλό  Με την Προσφορά: 6,45€

 

Σε απόγνωση οι καταναλωτές 

Σε απόγνωση είναι οι καταναλωτές οι οποίοι μετράνε τα κέρματα τους για να αγοράσουν τα σαρακοστιανά εδέσματα. Κρατώντας όρθια την αξιοπρέπεια τους ελέγχουν τις τιμές, ξανά και ξανά και ποντάρουν σε πτώση των τιμών την ώρα που οι έμποροι βάζουν στα ψυγεία την πραμάτεια τους.

Εύη:

Οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Για να αγοράσω τα πάντα δεν θα πάρω τις ποσότητες που θέλω, αλλά θα αγοράσω πολύ λίγο απ’ όλα. Η ακρίβεια σε όλα βασιλεύει και κανείς δεν κάνει τίποτα. 

Μάρθα:

Ερχόμαστε σε ώρες που δεν είναι αιχμής. Προσπαθώ να ψωνίζω με στρατηγική,  περιμένω πτώση των τιμών για να αγοράσω. Θα προσπαθήσω να αγοράσω τα απαραίτητα εδέσματα για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button