Επικαιρότητα

Ενημερώσεις για την υποχρεωτική προληπτική πυροπροστασία ακινήτων εντός και πλησίον του δάσους – Galaksias.com

Υποχρεωτική πλέον καθίσταται η προληπτική πυροπροστασία ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων και για αυτό το λόγο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, τους πολίτες, ενώ την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί σε σύσκεψη, ενημέρωση από στελέχη της Πυροσβεστικής στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Δήμου Μυτιλήνης κ. Νίκο Καρασσάβα και τους προέδρους των Κοινοτήτων.

Σκοπός του Κανονισμού Πυροπροστασίας είναι ο καθορισμός μιας ενιαίας και υποχρεωτικής εφαρμογής μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων. Καθορίζονται μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας καθώς και ελάχιστες απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, τόσο για τα κτίρια, νεοαναγειρόμενα και υφιστάμενα, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να ενισχυθεί ο βαθμός πυρασφαλείας του ακινήτου, να μειωθεί η τρωτότητά του στη πυρκαγιά και να περιοριστεί η συμβολή του στη διάδοσή της. Παράλληλα, με τα ανωτέρω μέτρα και μέσα προστατεύονται, το φυσικό περιβάλλον, αλλά πρωτίστως η ζωή και υγεία των δημοτών μας.

Συγκεκριμένα, τα ακίνητα που αφορά ο Κανονισμός Πυροπροστασίας είναι οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και:

α. βρίσκονται µέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

  • Σε δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 3 του Ν. 998/79.
  • Σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5, Π.Δ. 32/2016, είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.
  • Σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών) της παρ. 3 του άρθρου 5, Π.Δ. 32/2016.

β.   βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης,

γ. βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως ισχύει.

δ.   βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

ε.  βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 998/79.

Τα μέτρα που εισάγονται με τον κανονισμό, εφαρμόζονται επιπρόσθετα των απαιτήσεων του εκάστοτε κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων, των πυροσβεστικών διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας και κατισχύουν, εφόσον είναι δυσμενέστερα.

      Οι δημότες μας, των οποίων τα ακίνητα εμπτίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες πρέπει να προβούν στην σύνταξη του Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα (που διαθέτει από το νόμο αυτήν την ιδιότητα), μέχρι και την 31/03/2024.

      Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, εντός ενός (1) µήνα από την παραπάνω ηµεροµηνία και, σε κάθε περίπτωση, µέχρι τις 30/4/2024 υποβάλλεται η Δήλωση Εφαρµογής των µέτρων Πυρασφαλείας, στην οποία δηλώνεται από τον δημότη η ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρµόδιου τεχνικού επιστήµονα, βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συµβάντος πυρκαγιάς.

     Η Ειδική Ηλεκτρονική Πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρµόδιου τεχνικού επιστήµονα και η Δήλωση Εφαρµογής των µέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα ενημερώσει εκ νέου με ανακοίνωσή του, κατόπιν ενεργοποίησή της.

       Ωστόσο, παρακαλούνται οι δημότες, υποχρεωτικά, να μην χάσουν τις ζητούμενες εκ του νόμου διωρίες και τα ανωτέρω στοιχεία να υποβληθούν, μέχρι την ενεργοποίησή της εν λόγου πλατφόρμας, εις διπλούνσε έντυπη μορφή, στο πρωτόκολλο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Επισημαίνεται ότι:

  • Οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας του Κανονισμού εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα ακίνητα των ανωτέρω περ. α. έως ε. για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο έτους 2024. Οι διατάξεις αυτές αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δηµιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισµό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιµασίας Εκκένωσης.
  • Τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται στην έκθεση του αρµόδιου τεχνικού επιστήµονα εφαρµόζονται υποχρεωτικά από 31/03/2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και από 31/03/2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαµηλής ή µεσαίας επικινδυνότητας.
  • Οι ανωτέρω χρονικές προθεσμίες προσαρμογής δεν εφαρμόζονται, στην περίπτωση που εντός αυτών ζητηθεί η έκδοση οικοδοµικής άδειας στο ακίνητο όπου βρίσκεται το υφιστάµενο κτίσµα, ή γίνει αλλαγή της χρήσης του ή γίνει ανακαίνισή του κατά τα οριζόµενα στον κανονισμό.

Προς διευκόλυνση των δημοτών μας, ενημερώνουμε ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023) προσαρτώνται ως Παράρτηματα, υποδείγματα του Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης σε περίπτωση συμβάντος δασικής πυρκαγιάς, του Εντύπου Ετήσιας Δήλωσης Εφαρμογής μέτρων Πυρασφαλείας, του Εντύπου Ελέγχου Εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων Πυρασφαλείας, ενώ αναφέρονται και χρήσιμοι σύνδεσμοι για τη λήψη στοιχείων σχετικών με το αντικείμενο του κανονισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι δημότες μπορούν να μεταβούν στην  ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη κείμενη σχετική οδηγία, καθώς και να επικοινωνήσουν με το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δυτικής Λέσβου (τηλ. 2253350253).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button