ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο πόλεμος μέχρις εσχάτων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ο μπαμπούλας των εθνικών εκλογών, οι φόβοι για είσοδο σε Ζώνη του Λυκόφωτος, το δράμα των σταθμαρχών του ΟΣΕ και η αρχαία Σάσων που θέλει ο γαμπρός του Τραμπ

Μέχρις εσχάτων!

Ο πόλεμος μέχρις εσχάτων που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το Βήμα, με τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη» ήταν μια πρόβα τζενεράλε για την μορφή που θα πάρει ο προεκλογικός αγώνας καθώς οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές. Τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα αν και είναι κρίσιμα, θα υποβαθμιστούν εάν δεν εξαφανιστούν. Η κυβέρνηση άφησε αιχμές για οικονομικά συμφέροντα και προσπάθεια αποσταθεροποίησης. Η 9η Ιουνίου εξελίσσεται στη μάχη των μαχών για όλα τα κόμματα. Θα μπουν σκληρά πολιτικά διλήμματα τα οποία θα δοκιμαστούν στην κοινωνία.

Πρόταση δυσπιστίας

Σήμερα Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καλέσει τα κόμματα να την προσυπογράψουν. Η «Νέα Αριστερά» και η «Πλεύση Ελευθερίας» δήλωσαν ότι θα την στηρίξουν αλλά αν δεν την προσυπογράψουν είναι στον αέρα διότι χρειάζονται 50 υπογραφές για να κατατεθεί. Ο Αλέξης Χαρίτσης σε ερώτηση της στήλης απάντησε ότι θα διαβάσουν το κείμενο και εφόσον συμφωνούν θα το υπογράψουν. Τα τρία κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 51 υπογραφές. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό και στη Νίκη. Δεν θα αποδεχθεί υπογραφές από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου διότι συνεργάστηκε με την ΝΔ για την αλλαγή προσώπων στην ΑΔΑΕ και τους Σπαρτιάτες. Είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ πήρε μια κορυφαία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία και ο στόχος του είναι να καθοδηγήσει τις εξελίξεις.

Και «ναι» και «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνυπέγραφε την πρόταση δυσπιστίας εφόσον την συνδιαμόρφωνε με το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της Κ.Ο του Σωκράτης Φάμελλος θα μιλούσε στην Βουλή μετά τον Ανδρουλάκη (υπάρχει η δυνατότητα μέχρι δυο να τοποθετηθούν για να αναλύσουν τους λόγους κατάθεσης της πρότασης μομφής). Το ΠΑΣΟΚ μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε τέτοια πρόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δεν θα δεχθεί να γίνει «ουρά» του Ανδρουλάκη. Οπότε μπορεί να στηρίξει την πρωτοβουλία αλλά να μην την προσυπογράψει και να αναλύσει το δικό του σκεπτικό. Ή ακόμη να καταθέσει δική του πρόταση δυσπιστίας με το ρίσκο όμως να μην περάσει και να περάσει του ΠΑΣΟΚ.

Αντικυβερνητικό μέτωπο

Το κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης έχει τα δικά του συμφέροντα που είναι ανταγωνιστικά με των άλλων κομμάτων. Ακόμη και έτσι όμως συγκροτείται ένα άτυπο αντι – κυβερνητικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Αν θα έχει αντοχή και συνέχεια θα φανεί επί του πολιτικού πεδίου. Η κυβέρνηση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από έγκυρες πηγές θα κάνει αποδεκτή την πρόταση μομφής. Δεν θα την αντιστρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης διότι αν το κάνει, ακυρώνει την πρόταση δυσπιστίας και θα μπορεί η αντιπολίτευση ανά πάσα στιγμή – και 10 μέρες πριν τις ευρωεκλογές- να επανέλθει με νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Κούφιο τελεσίγραφο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τον Ανδρουλάκη έφτασε στην ακραία πρωτοβουλία να απευθύνει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό καλώντας τον να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές». Επίσης ζήτησε οι εκλογές να διεξαχθούν με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χωρίς αμφιβολία». Δικά του είναι τα κεφαλαία. Α ναι! Ζήτησε να του απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός 24ωρου! Δύσκολα μπορεί καποιος να ακολουθήσει το σκεπτικό Κασσελάκη. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να σκεφτεί κάποιος «το άλλο με τον Τοτό». Ήδη υπάρχει γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο από τον Χρήστο Σπίρτζη – για την υπερβολή περί εκλογών με διεθνείς παρατηρητές όπως γίνεται σε τριτοκοσμικές χώρες.

Ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τον Καναδά και σήμερα θα βρίσκεται στο Μαξίμου. Αύριο στο υπουργικό θα τοποθετηθεί για το πολιτικό κλίμα. Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα μιλήσει την τελευταία μέρα (πιθανόν Παρασκευή).

Ο «μπαμπούλας» των εθνικών εκλογών

Κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας πιθανόν να λειτουργήσει συσπειρωτικά στη ΝΔ που δεν διέρχεται και την καλύτερη περίοδο συνοχής. Υπάρχει δυσαρέσκεια και μούδιασμα στη βάση. Πέφτουν τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις. Ηδη συζητείται στις συσκέψεις να επιστρατευτεί ο «μπαμπούλας» των εθνικών εκλογών του 2023: «Θέλετε σταθερότητα ή Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κωνσταντοπούλου κλπ». Εκτιμούν ότι η συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου θα περιορίσει την χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών όπως και την αποχή. Έχει όμως και ρίσκα η επόμενη μέρα. Το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις ευρωεκλογές και η διαφορά της από το δεύτερο κόμμα θα την συνοδεύσει μέχρι τις εθνικές εκλογές, δεν θα μπορεί να επαναπαυθεί στο 41%.

«Σαμαρικές» ψήφοι

Έναν ακόμη γρίφο έχει να λύσει η ΝΔ όσον αφορά στις υποψηφιότητες. Αναζητεί υποψήφιο όπου θα κατευθυνθεί ένα σημαντικό μέρος των ψήφων της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου (225.000 το 2019) που βρέθηκε εκτός ευρωψηφοδελτίου για τα e mails. Το προφίλ των ψηφοφόρων της ήταν κυρίως «Σαμαρικοί» και εναπείναντες βασιλόφρονες (είναι βαφτιστήρα του πρώην βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου). Έπεσαν στο τραπέζι ονόματα όπως του Θανάση Πλεύρη αλλά δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την ελληνική Βουλή.

«Κίνημα» σαμαρικών

Το πολικό ψύχος στις σχέσεις Σαμαρά – Μητσοτάκη και οι καλές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Δημοκρατών Ανδρέα Λοβέρδο – τους ένωσε και η στοχοποίηση τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis – φουντώνει τα σενάρια μέσα για «κίνημα Σαμαρικών» υπέρ Λοβέρδου, προκειμένου να στείλουν μήνυμα στον Μητσοτάκη. Ασχέτως του αν έχουν ή δεν έχουν βάση αυτές οι φήμες, η ψήφος δυσαρέσκειας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη ΝΔ.

Διάψευση

Στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου διέψευσαν στην στήλη, ότι πρότεινε στον φυλακισμένο δήμαρχο της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη να κατεβεί με το ευρωψηφοδέλτιο των Δημοκρατών όταν τον επισκέφθηκε στη φυλακή. Η επίσκεψη του είχε στόχο να στείλει μήνυμα στήριξης σε έναν Έλληνα που «αδίκως κρατείται, αδίκως καταδικάστηκε και υπάρχει μία απόδειξη ότι κράτος δικαίου στην Αλβανία δεν υπάρχει και γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλεται να ανασταλεί η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ»

όπως δήλωσε. Άλλωστε ο Μπελέρης κινείται προς τα δεξιά της ΝΔ.

Όπως ο …Σταύρος

Το ιδεολογικό στίγμα του Ανδρέα Λοβέρδου είναι το «κέντρο». Εκεί θεωρεί ότι υπάρχει κενό. Σε αυτόν τον χώρο επένδυσε και ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι του, το οποίο έκανε επιτυχή εμφάνιση αλλά δεν είχε διάρκεια από τα λάθη που έκανε.

Μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ΠΑΣΟΚ που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος προσφέρεται για προσέλκυση ψηφοφόρων που είναι δυσαρεστημένοι από τον Νίκο Ανδρουλάκη όπως εκτιμούν συνεργάτες του. Σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνει την εκπρόσωπο τύπου, είναι δικηγόρος και την Πέμπτη τον πολιτικό εκπρόσωπο του που θα είναι έκπληξη όπως λέει.

Μπαίνουμε στη Ζώνη του Λυκόφωτος;

Η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τις ευρωεκλογές, η συνεχής αιμορραγία της κυβέρνησης λόγω των τραγικών χειρισμών της τραγωδίας των Τεμπών, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνουν πως η κατάσταση δυσκολεύει για το Μέγαρο Μαξίμου. Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσαν οι επισημάνσεις της Moody’s, που δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της Ελλάδας, για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με έμφαση στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τον τουρισμό, τα ακίνητα και την οικοδομή. Ο διεθνής οίκος αναδείκνυε στην έκθεσή του και την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στη Δικαιοσύνη.

Ας μην γελιόμαστε. Η υπογραφή (αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη) της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Project αυτή την εβδομάδα δεν μεταφράζεται σε επιτάχυνση υλοποίησης των μεγάλων έργων. Αντίθετα, θα χρειαστούν μήνες μέχρι να γίνει η ουσιαστική μεταβίβαση του οδικού άξονα και να αρχίσουν οι εργασίες αναβάθμισης. Το ίδιο ισχύει και με άλλα μεγάλα έργα όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), κ.λπ. Δυσάρεστη είναι η εικόνα και με άλλες παρεμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν είναι απλά επιδοτήσεις, από τα αρδευτικά έργα μέχρι τα νέα βιομηχανικά πάρκα. Όπου χρειάζεται σοβαρή δουλειά και προετοιμασία, χωλαίνουμε! Και αυτό κάποια στιγμή πληρώνεται. Μάλλον πλησιάζει η ώρα του λογαριασμού.

Αναμενόμενη η αύξηση της νευρικότητας στις αγορές

Σε αυτό το κλίμα, είναι αναμενόμενη η αύξηση της νευρικότητας στις αγορές, ειδικά όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα με υψηλά 13 ετών, ενώ ουκ ολίγες μετοχές έχουν εκτιναχθεί λόγω του θετικού κλίματος που ακολούθησε μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι επικείμενες ευρωεκλογές δε μας βρίσκουν σε τόσο καλή διάθεση ομολογουμένως. Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να συζητούνται σοβαρές συμφωνίες, να εκκρεμούν μεγάλα deals που είναι σχεδόν κλεισμένα, να ετοιμάζεται η διαδοχή μέσω πώλησης σε υγιείς επιχειρήσεις εντός και εκτός ΧΑ. Όμως ούτε το γεωπολιτικό σκηνικό, ούτε η πολιτική όξυνση εντός συνόρων βοηθούν. Οι διεθνείς οίκοι παρακολουθούν στενά, όπως και οι ξένοι επενδυτές. Και το τελευταίο που θέλουν είναι μια επανάληψη της δηλητηριώδους πολιτικά περιόδου 2012 – 2016.

Το δράμα των σταθμαρχών του ΟΣΕ

Τώρα που έχει φουντώσει η συζήτηση για τους διαλόγους μεταξύ σταθμαρχών του ΟΣΕ ή μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών, έχει μεγάλη αξία να διαβάσει κάποιος το σύνολο του υλικού περιέχεται στη δικογραφία για τα Τέμπη. Τότε θα καταλάβει, χωρίς να θέλουμε να δικαιολογήσουμε κανέναν αφού η Δικαιοσύνη έχει τον τελευταίο λόγο, το χάος μέσα στο οποίο λειτουργούσαν οι σταθμάρχες. Το πρωί ξεκινούσαν με διπλή γραμμή σε όλο το δίκτυο, το μεσημέρι η γραμμή είχε γίνει μονή λόγω βλάβης σε κάποιο τμήμα, το απόγευμα γίνονταν πάλι διπλή γραμμή σε ένα τμήμα και μονή σε ένα άλλο, κ.ο.κ. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις που συνδέονται με την ανυπαρξία ουσιαστικής συντήρησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Υπήρχαν στιγμές που οι σταθμάρχες έχαναν τη μπάλα με το ποιο τμήμα λειτουργεί με μονή γραμμή, κ.ο.κ. Βλέπει κάποιος την αγωνία τους αν διαβάσει το ηχογραφημένο υλικό που συνέλεξαν οι αρχές μετά το δυστύχημα. Λόγω των τεχνικών προβλημάτων στο δίκτυο, τα τρένα καθυστερούσαν, δημιουργούνταν συνθήκες λεπτών ισορροπιών στη διαχείριση της κυκλοφορίας, οι σταθμάρχες έπρεπε να διαχειριστούν και τους αγανακτισμένους επιβάτες, τους κουρασμένους μηχανοδηγούς («δώστους κουβέρτες» λέει κάποιος σταθμάρχης για μια αμαξοστοιχία που είχε ξεμείνει στη Λάρισα). Η στήλη το καταγράφει γιατί δεν έχουν αλλάξει και πολύ οι συνθήκες.

Κάτι κινείται με το «Κυβερνητικό Πάρκο» στον Υμηττό

Το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε πριν από λίγες ημέρες το διαγωνισμό, με προϋπολογισμό επτά εκατ. ευρώ, για τη διαμόρφωση των χώρων στο ιδιόκτητο ακίνητο του εργοστασίου της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) στη Μάνδρα Αττικής, αφενός για τη μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του Υμηττού, στις οποίες εργάζονται σήμερα περί τα 126 άτομα του προσωπικού της εταιρείας και την εκτελεστική διοίκηση. Επιπλέον για τη μετεγκατάσταση μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού του Υμηττού που χρησιμοποιείται στις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας, προκειμένου να ελευθερωθεί το ακίνητο του Υμηττού, και να καταστεί εφικτή η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου, με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης». Μετά από πολύ καιρό κάτι κινείται…

Ο Ράμα, η αρχαία Σάσων και ο γαμπρός του Τράμπ

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην τουριστική επένδυση κατασκευής πολυτελούς resort στο μεγαλύτερο, αλλά ακατοίκητο, νησί της Αλβανίας, το Σαζάν, είναι ο πρωθυπουργός της γείτονος Έντι Ράμα, όπως δήλωσε στο εβδομαδιαίο μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα. Ενδιαφέρον για την κατασκευή του συγκροτήματος έχει δηλώσει ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το νησί, η αρχαία Σάσων, είχε παραχωρηθεί το 1864 στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Τελικά στρατιώτες από τη χώρα μας αποβιβάστηκαν το 1912 με τη λήξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου και το νησί ονομάστηκε Σάσωνα. Όμως η Ελλάδα υποχώρησε από ολόκληρη τη Βόρεια Ήπειρο και τη Σάσωνα υπό την πίεση των μεγάλων δυνάμεων. Τελικά το νησί κατέληξε στους Ιταλούς οι οποίοι το παρέδωσαν στην Αλβανία το 1947. Τώρα ο Ράμα δηλώνει πως θέλει να φτιάξει στο Σαζαν ένα πολυτελές θέρετρο που δεν θα υπάρχει αντίστοιχο στην Αλβανία και που θα αποτελέσει διαφήμιση για τον τουρισμό της γειτονικής χώρας. «Έχουμε επιτέλους μια σοβαρή πρόταση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας υπενθυμίζοντας πως αρκετές προτάσεις στο παρελθόν είχαν μείνει στα χαρτιά.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button